Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 五星物語 Volks IMS 1/100 LED Mirage v3 Inferno Naplam

二十年前,曾經砌過Wave嘅1/144嘅五星物語模型,不過無完成到。所以尼隻係第一隻完成到嘅雷德幻像。
對於主要砌 Bandai模型嘅我,砌尼過IMS系列嘅模型,最初係好唔習慣。好多位明明可以加樁位,佢就偏偏無,好多位係平面同平面用模型膠痴。就算有樁位,亦由於緊密度無Bandai咁精準,比較難痴。
IMS 1/100系列,理論上可以拆咗外甲,展示骨架。但由於上述原因,好多外甲都有鬆脫現象,最後都係要痴死。
其實⋯⋯細過砌坦克車時,都係咁砌。
只可以講,我畀Bandai養懶咗。
模型嘅白色件本身係半透明白,最後只係上咗兩層珍珠透明。依家睇下睇下,可能做一次拋光會好啲。

(Hosting相嗰邊有啲奇怪, link出尼嘅相好濛, 要click入去先睇到)

支炮長到呢⋯⋯⋯

同場加映:隔世合照

今年目標:
已完成
Volks FSS IMS 1/144 破裂人偶,噴罐加滲線
Volks FSS IMS 1/144 黑騎士,噴罐加滲線
Bandai MG 百式壞,素組滲線改裝,水貼,蝕刻片
Bandai MG 百式改加HG米加粒子炮,素組
Bandai MG 百式加MG HWS,噴罐滲線
Bandai MG 獨角獸Plan B,素組滲線,水貼
Bandai MG 自由2.0,素組
Bandai MG 重炮高達 刺蝟裝,素組
Bandai HG 1/100 巴巴托斯 狼王, 噴罐滲線戰損
Volks FSS IMS 1/100 LED Mirage v3 Inferno Naplam,噴罐滲線水貼

排隊中
Wave FSS 1/144 KOG 爆頭 (補緊夾口)
Volks FSS IMS 1/100 黑騎士 (之前噴得唔好,洗咗油,等噴)
Volks FSS IMS 1/100 炎子
Volks FSS IMS 1/100 海子
Volks FSS IMS 1/100 破裂人偶 (搵到代購但寄唔到返香港)
Bandai MG FAZZ
Bandai MG 神高達 明鏡止水
Bandai MG 死神 (敗者version)
Bandai RG 獨角獸鳳凰 x 2 金色, 銀色(洗走透明黃,還原電鍍銀)
Bandai HG 1/144 TR 6 (好多隻)
Bandai RG 新安洲 + 壽屋囡囡 = MS少女
機甲之城 自護
機甲之城 卡碧尼 (藍色)
機甲之城 Deep Striker
機甲之城 Ex-S Gundam

睇黎係 放圖 hosting 既問題 ... :cool:

5星 d 武器 同 頭頂 d 角 就係咁 誇張 .... 細個睇佢 d 模型 真係覺得佢好形 {:1_377:}

Vince 發表於 11-3-2020 04:44 PM
睇黎係 放圖 hosting 既問題 ...

5星 d 武器 同 頭頂 d 角 就係咁 誇張 .... 細個睇佢 d 模型 真係 ...

五星嘅機設,真係三十幾年都睇唔厭(至少我覺得係)。
希望希朝一日IMS會出KOG, Phantom, Empress Flame. 或者出GothicMade都好

畀Bandai養懶咗 {:1_203:}
btw, the metallic black seems too dark, not matcch with pearl white:64:

nice fishing pole:36:

五星嘅機設, latest LED like this{:1_208:}

展示骨架?
you should buy this one :^:
https://www.volks.co.jp/fss/hsgk_ledmirage/

i 'm painting Ludens {:1_238:}

ygat2005 發表於 12-3-2020 07:03 PM
畀Bandai養懶咗
btw, the metallic black seems too dark, not matcch with pearl white

骨架油metallic black,我以為會特顯到珍珠白添,可能我睇嘅色tone同正常人唔同。
一系列新設定嘅風格,好期待出模型。
1/32胸像,真係會無位畀。
Ludens,諗住買隻figma,補下色。

無位? you lie.  發表於 12-3-2020 11:47 PM
seleven 發表於 12-3-2020 11:09 PM
骨架油metallic black,我以為會特顯到珍珠白添,可能我睇嘅色tone同正常人唔同。
一系列新設定嘅風格, ...

nevermind the color scheme, next one will be better.

for me, i would use gun-metal, i.e. dark metallic gray.

新設定, only published once: Gothicmade.
ygat2005 發表於 12-3-2020 11:51 PM
nevermind the color scheme, next one will be better.

for me, i would use gun-metal, i.e. dark met ...

有諗過買
http://toysdaily.com/discuz/foru ... ighlight=Gothicmade