Toysdaily 玩具日報

查看: 56639|回復: 8

[個人收藏] KO 及三方文哥

早兩日響主版出個post講文哥,意猶未盡,
o黎呢度講下第三方同KO。

話說我最早收o既KO 文係呢隻,黑色合金,(當時係由老友幫我o係大陸買,物輕情重,多謝晒)
大小和正廠一樣都係V Class 。記得只係三十蚊,已經驚為天人。

然後有朋友送我呢隻威將放大MP10,體積竟然大過 MP01,
結構良好、加長小腿改善比例。不過早前有版友講得好,如果入威將,建議都係入原色先。
紫色本來係EVA特別版,最靚係上面d 標誌。呢方面,威將版總係爭少少。

然後係平頭文,將V class 平頭放大、加合金。我冇仔細比較,唔肯定有冇再加細節。
不過用一句高達迷術語,情報量已經好足夠好有睇頭。

然後是放大電影文,有腹肌果隻真係靚到冇得頂。
話說有老友向我推薦3A那隻不可變文哥,我有考慮,
先不說3A千奇百怪的質素問題,我只係望下望下呢隻腹肌文,
對「靚電影文」的需要已經達頭,好滿足。

然後係呢隻.......我搵唔到孩記有呢隻產品,應該係三方原創?有冇版友知?
我已經丟盒,連邊間廠都唔記得。呢隻文變形方式都ok特別,問題係人形缺少大腿橫轉關節,擺pose有問題。

第四第五集文哥已經升級為騎士文,
外型本來不錯,可惜電影太差,大家官感不好,也少了情意結。

玩具方面,官方騎士文可以話冇隻好,都係要第三方補完。
呢隻文哥人形都麻麻,但已經比官方好太多。缺點係膠料質素麻麻,裙甲易甩,而手指感覺亦差。
變形方式亦特別,頭胸部份複雜得來不會鎖碎,我第一次玩,竟然有變魔術感覺。

有緣見到,不妨買o黎經驗下。

同是平頭文,同是Ko官方V class,
玩具圍城版文哥外型身型扁平,比例不夠電影4、5好看,
不過勝在變形方式流暢合理,玩上手感覺好好。變成車頭後,
那厚重的感覺更是所有文哥之冠。

呢隻野適合粗玩,唔係要o黎擺、我長期放o係客廳,
得閒扭下,大大隻,真係有細個果陣玩超合金o既感覺。

最後係TE卡通文,只有基本關節,活動能力不多,大概就係早期合金魂咁上下。
外型方面,身上那紅色膠料歪打正著,好有G1卡通感,顏色反而比唔湯唔水MP44更討好,
至於外型、變形,我評價係完勝 MP44。

相比以前,我買玩具已經少了很多。
也再沒有真正老變迷的熱情去細心比較。
以上評價只供參考,期待各位師兄賜教。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
"然後係呢隻.......我搵唔到孩記有呢隻產品,應該係三方原創?有冇版友知?"

KO of Studio Series 05 Voyager Class Movie 2 Optimus Prime

多謝資訊,我會去買番隻。  發表於 11-3-2020 12:29 PM
"同是平頭文,同是Ko官方V class,
玩具圍城版文哥外型身型扁平,比例不夠電影4、5好看,
不過勝在變形方式流暢合理,玩上手感覺好好。變成車頭後,
那厚重的感覺更是所有文哥之冠。"

這不是圍城版文哥, 這個是 Studio Series 38 大黃蜂電影版文哥

我搞錯了,謝謝師兄!  發表於 11-3-2020 12:31 PM
thank you Ching, very nice report

多謝師兄支持  發表於 11-3-2020 06:32 PM
你所講應該係大黃蜂電影嗰隻平頭文,而唔係圍城系列嗰隻

之前孩記都喺MPM出大黃蜂電影隻大黃蜂,以為佢會喺MPM出埋呢隻平頭文,可惜都冇,所以可能真係要入國產呢隻

明白,多謝師兄  發表於 11-3-2020 01:09 PM