Toysdaily 玩具日報

查看: 9510|回復: 23

[分享討論] 騎甲騎兵 <青騎士物語> Minipla 版本

讀小學時見過呢隻野, 初頭唔知係乜水, 只知係裝甲騎兵其中一隻, 覺得好型, 但係模型舖搵唔到; 上年年底知道有呢隻玩具, 於是托老友入左, 還左小時既心願.

呢套野應該幾好睇, 當年 A-Club 都有講呢套片, 不過已經無乜印象, 除左沼澤狗之外最記得就係佢.

隻野好鬼細隻, 大約 10CM 高, 細細隻好好擺, 不過我有家室同埋有其他興趣, 所以素組來講最岩我呢D懶鬼.

剷左個背景.

無片,本身係小說,A CLUB 係翻譯咗做中文連載
eddiem249 發表於 4-3-2020 03:49 PM
無片,本身係小說,A CLUB 係翻譯咗做中文連載

噢, 我仲以為呢隻野有出過動畫添, 模型以前搵唔到.
this series is good if under 100 each
ray1849 發表於 4-3-2020 03:58 PM
噢, 我仲以為呢隻野有出過動畫添, 模型以前搵唔到.

冇記錯的話八十年代笨大係冇出過裝甲騎兵模型, 而呢套小說推出時大量模型廠已轉形或倒閉所以呢期裝騎模型都係以首版形式推出多而唔係市面上一般買到模型!
Gundam@EFSF 發表於 6-3-2020 11:37 PM
this series is good if under 100 each

呢個 size 來講, 我都覺一魚以下先正, 不過係坊間有 CMS 的舊貨, 真係抵到爛, 但係關節就不敢恭維啦, 只能 C 站.:69:
keroro-1972 發表於 7-3-2020 02:11 PM
冇記錯的話八十年代笨大係冇出過裝甲騎兵模型, 而呢套小說推出時大量模型廠已轉形或倒閉所以呢期裝騎模型 ...

但係我細個砌過模型, 沼澤狗記得, 不過好細隻, 後來約十年後有大比例既裝甲騎兵, 不過唔記得邊間出喇.
ray1849 發表於 7-3-2020 08:56 PM
但係我細個砌過模型, 沼澤狗記得, 不過好細隻, 後來約十年後有大比例既裝甲騎兵, 不過唔記得邊間出喇. ...

當年裝甲騎兵只記得 TAKARA 出有冇其他廠就唔清楚, Wave 96年復刻過 1/60 模型!

我當年都有齋砌呢隻,冇記錯只有紫/灰兩色
Super Minipla呢款我都想入,但奈何笨大拉埋另外兩隻~~(大佬三隻加埋成四百幾:80:),近月都冇時間巡下玩具埸有冇散賣,

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
williamhychan 發表於 8-3-2020 10:17 AM
Super Minipla呢款我都想入,但奈何笨大拉埋另外兩隻~~(大佬三隻 ...

上網搵唔到青騎士物語日本連載或出版日期,有可能比 A-Club 連載早好多都唔定,如果係 A-Club 連載時期其實日本模型廠已經消失得八八九九,有井,金井,童友社,Takara,青島,日東,Nichimo,LS已接近停擺,倒閉或者轉形模型選擇極小!
keroro-1972 發表於 8-3-2020 08:37 AM
當年裝甲騎兵只記得 TAKARA 出有冇其他廠就唔清楚, Wave 96年復刻過 1/60 模型!
...

可能係, 買過我都唔記得咩廠了, 不過我記得年份係 1984 - 1985 左右啦, 謝謝告知先 {:1_377:}
williamhychan 發表於 8-3-2020 10:17 AM
Super Minipla呢款我都想入,但奈何笨大拉埋另外兩隻~~(大佬三隻 ...

隻野實物大概幾多 cm 高呢? 我記得細細隻, 大約 10-12cm 左右, 同 Minipla 差唔多, 當年記得一盒係 8 元的.
不過你呢盒同青騎士 Minpla 又唔同, 所以細個應該係想買你呢盒的.
ray1849 發表於 8-3-2020 09:01 PM
隻野實物大概幾多 cm 高呢? 我記得細細隻, 大約 10-12cm 左右, 同 Minipla 差唔多, 當年記得一盒係 8 元的 ...

確實高度真係唔記得,應該有你所講大細,只記得可以開駕駛倉蓋  & 眼罩位,好似都有半身駕駛員

https://www.1999.co.jp/m/image/10043849
ray1849 發表於 8-3-2020 09:01 PM
隻野實物大概幾多 cm 高呢? 我記得細細隻, 大約 10-12cm 左右, 同 Minipla 差唔多, 當年記得一盒係 8 元的 ...

https://page.auctions.yahoo.co.jp/jp/auction/k367536857

食玩係 1/60 其實當年1/60 我唔知係乜廠出不過見有人話係 TAKARA 咋, 呢隻當年同日東太陽之牙系列都好正, 細細粒算精細!
keroro-1972 發表於 8-3-2020 09:26 PM
https://page.auctions.yahoo.co.jp/jp/auction/k367536857

食玩係 1/60 其實當年1/60 我唔知係乜廠出不 ...

{:1_377:}{:1_377:}