Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: Garycharm

[個人收藏] 文哥雜談

laiken 發表於 5-3-2020 09:48 AM
繼續講下我個人對MP文嘅睇法。MP應該係變形金剛玩具嘅最top系列,尤其以日本仔一向追求極緻嘅心態,MP-01同 ...

MP-44我都係接受唔到個背脊同定價, 愛不夠罷....不過而家D MP系列, 隻隻都定到貴一貴, 下下都過6佰, 同一兩年前俾真係貴左好多, 我都係買LG玩下扭下算, 因為MP呢D定位, 收藏多過攞上手玩, 玩花又肉痛! LG平平地粗玩, 變形系統又唔係太麻煩! 放響度得閒變兩野過過手癮不知幾好!
我也有追開TF真人版電影,電影真係拍得好正,有 大量袓國秀麗景色和演員,份外有親切感,尾段香港大戰尤其感動,因我們是中國人,也感到一份自豪!!!
***(註:有哪一套電影&電視台劇集是沒有殖入式廣告呢?因為只是太微细不被大家發現吧!!)
哈哈笑到反肚.都唔知係唔係講緊反話.
秀麗景色和演員.{:1_374:}
再講講隻MPM-4電影文
講呢隻之前又順便先講下當年兩隻Leader級電影1文同電影2文。

隻電影1文,當年第一眼已經覺得佢有d肥鈍,因為電影入面嘅文哥係偏向纖瘦,但話曬係第一套真人電影玩具,所以都二話不說入手。玩落又幾正,個變形有去跟電影入面個變形,當然電影入面個變形應該係冇任何玩具技術可以百分百做到。到電影TF2,電影入面嘅文哥冇改造型,但估唔到L級嘅電影2文就有咁大改進,無論車形同人形都係,十分接近電影入面個樣。而且係孩記出,個價錢合理,可以話係性價比最高嘅文哥產品。

到之後MP系列出電影(MPM系列),隻MPM-4文哥,同呢隻L級電影2文哥相比,根本就冇好大改進。甚至MPM-4更有好多地方係大部分玩家都不滿,例如一d接合位唔準確,有好多位都冇上色,冇金屬件電鍍件...唯一覺得做得幾正個位係換面。但到之後嘅日版,都只係叫做多返少少色。完全毀咗MP呢個名,亦因為咁,國內一d老變迷就自行改良呢隻MPM-4文再推出。雖然係老翻,但質素係好過正版官方嘅,以我所知咁樣真係先例。
根本英俊 發表於 5-3-2020 10:50 AM
呢隻我買錯左美版, 要後追番日板, 到出齊合體, 真係接受唔到, 之後買左FANS果隻, 到而家都未敢大合體.... ...

就算日版都係唔完滿

貨車拖頭唔能夠單獨變成機械人
原作人型公仔應該變做貨車摩打
但LG-EX係變成頭部

希望原廠認真D以現今技術整隻完全變形既超神仁萊
有幾位Ching講LG隻超神仁萊,我有講兩句先

呢隻係有美版Titans Return條line出先,呢條line大部分都係玩微星人變成個頭裝去載具變成嘅驅體,所以呢隻嘅Power Master Optimus Prime都係咁,而唔係跟返以前隻仁萊咁變成車頭個引擎。呢個做法都可以接受,但可能因為孩記一向懶嘅關係,呢隻文哥都只係以上一個系列Combine War嘅馬格斯為藍本改少少而出,正正因為咁,就唔做成拖頭可以獨立變成文哥再同貨櫃合體先變成超文哥嘅設計。呢個正正亦令之後日版LG系列出嘅都係咁。

日版LG系列只係將呢隻TR文哥改一改個拖頭就出,就算加埋隻神彈出boxset,都令好多玩家不滿,所以又有三廠出補件,有獨立拖頭可以變形同人仔係變引擎。咁樣先完整返隻LG超神仁萊。

可惜官方boxset 7百幾再加三廠補件3百幾,加埋成千銀,令我一直唔捨得入手,而且之後隻LG星文更令人失望,如果唔係咁,真係想收齊LG系列各領導機體...
very nice post, thank you{:1_377:}
Mp01到今日為止都係性價比最強,一出有炒過下之後回落,我係499買
Very good ar...

This one is always the best
{:1_377:}

多謝各位師兄支持,小弟無以為報,
惟有在副版出幾張三方、KO產品相~~

:64:

http://toysdaily.com/discuz/foru ... page%3D1&page=1