Toysdaily 玩具日報

查看: 8845|回復: 16

[個人收藏] YMS-16M Xamel

YMS-16M Xamel
機體介紹YMS-16M紮梅爾
在一年戰爭晚期開發,可以說是第一種真正意義上的重型炮兵用MS,裝備大型火炮,從設計上看,
它繼承了紮古加農的設計概念並作了進一步的延伸。
從整體看上看,該型機給人一種極為厚重的感覺。雖然該型機的全備重量達到了121.5噸,
但由於設計人員在腳部及後裙甲部加設了熱核噴氣式引擎,使得機體的移動力並沒有受到影響,
可以像大魔一樣在地上進行高速移動,在地面移動時最高速度可達220千米/時。在一年戰爭的地面戰MS中,
恐怕除了同YMS-16M一樣裝備了氣墊上浮裝置的MS-09大魔能勉強追上它的速度外,
沒有一台擁有這種移動能力。擁有這種機動能力,能夠讓MS迅速的到達炮位射擊,然後在反擊到來之前撤退。
這台MS的主武裝是一門位於機體背部使用實體彈的680毫米折疊式加農炮,由於炮身超過了機體的全高,
通常把炮身折成兩節行走,射擊時將機體停止下來,以提高遠距離射擊的命中精度。這門炮估計是屬於低壓炮,
其炮彈不會有很高的初速度,然而,680毫米的口徑,加上高爆彈的破壞力,足以令聯邦軍在它開了第一炮後以為是艦炮的火力支援。
這種長距離支援用MS,聯邦軍同一類型的MS——RX-75 鋼坦克一樣,都採用了雙駕駛員的設計。
YMS-16的兩個駕駛員一前一後的坐在駕駛倉裡。這種設計能夠大大減低駕駛員的工作負擔,
特別是在680毫米炮的操作上,極需要一名專用的射擊員。
在中層火力網上,YMS-16M裝備了一套八聯裝的導彈發射器,能夠提供一定的火力。但在近身作戰能力上這台MS是極端的弱,
只有頭部裝備的20毫米火神炮,以及兩隻沒什麼用的機械臂。不過很明顯,在使用上原本就沒有想過會與敵人的MS正面交戰,
這並不是它的設計要求。
這種MS的生產數量無法確定,
但是由於處於戰爭末期,出廠的數量應該不會太多。
一年戰爭結束後仍有少量該型機活躍在非洲地區,
至少有一台參與了迪拉茲艦隊的作戰行動,
對聯邦軍特林頓基地造成嚴重的破壞並擊斃了該基地的司令,
協助賈圖成功的奪取了裝備了核彈的高達試作二號機。
最後該機在掩護阿納貝爾·卡多奪取的RX-78GP02A高達試作2號機(酸漿果)撤退時,
被紹斯·巴甯格大尉擊破。

另:“紮梅爾”這個名字來自於該型機設定時的名稱——梅爾紮·溫·卡諾奈。
對於機體印象~自走砲而且頗為高速移動的地形戰特殊機體
手部好癈估計係平衡機體作用

玩具全膠宴
0合金零件
造型所限eg:裙甲長 腳短
可動只有僅一般表現
當打開砲管就係最有威勢之時

一座砲台,沒有什麼可動可言。
Agito 發表於 2-3-2020 04:09 AM
一座砲台,沒有什麼可動可言。

對於自走砲台手腳可動係多餘既
Figure其實有做到手腳可動
對於用氣墊高速移動(DOM)
後裙甲又大會收窄可動幅度所以腳可動又無乜用

除非跳躍
好難想像到咁重型YMS-16M會跳躍
因為係遠距離後方支緩機體
多數執行先發制人偷襲任務

擁有體積優勢
如果連沙漠型MS/MS出擊的話.....eg:滑行魔
呢座自走砲會提昇戰場氣氛

魂限貨
1/144都算大隻
高可動對YMS-16M唔適用
主要受到造型壓制可動
特效出得好正{:1_221:}

係0083粉重要存在

係,這外型只有大愛才可能購買,成1500買舊膠回家(我屋企都擺左隻)。
loikaleong 發表於 19-3-2020 12:05 AM
係,這外型只有大愛才可能購買,成1500買舊膠回家(我屋企都擺左隻)。

都有少量合金滴

臗關節ball頭
好適合做舊化

【開封 & ブンドド】魂ウェブ限定【ROBOT魂】ザメル <XAMEL> ver. A.M.I.M.E.

Robot Spirits YMS-16M Xamel (ver. ANIME) Review

模型版

可惜無出過模型,不過這類大MA出都唔平..:cool:
係有出過,{:1_374:}三國傳的炮台加梯..同典偉和賈詡..

這部機太阻地方,頭部在心口中間怪怪的,我擁有1比400的Gundam collection細細隻且造得仔細已足夠。
又登入唔到 發表於 19-3-2020 12:49 AM
可惜無出過模型,不過這類大MA出都唔平..
係有出過,三國傳的炮台加梯..同典偉和賈詡.. ...

唔係B社既出過所謂1/100模型
https://vertony.net/unboxing-motor-king-1-100-1-144-yms-16m-xamel/

尺寸有偏差唔足比例滴
我唔介意買來砌

可惜我未見到

Agito 發表於 19-3-2020 02:23 AM
這部機太阻地方,頭部在心口中間怪怪的,我擁有1比400的Gundam collection細細隻且造得仔細已足夠。 ...

砲檯大當然阻地方架啦當座落戰場亦顯得有氣勢啊

你隻1/400係好物來喎我都有
不過缺件

頭部藏身體係大多數MA特徵
有實戰需要啦
https://www.1999.co.jp/eng/10005588
https://www.1999.co.jp/eng/10005590
https://www.1999.co.jp/eng/10005593
怪就怪d睇慣咗反而好有個性呢

哇,舊化後好正,成隻注入靈魂。
loikaleong 發表於 19-3-2020 01:13 PM
哇,舊化後好正,成隻注入靈魂。

舊化後當然正
不過要連同相關既MS
不論聯邦軍吉吉/自護軍渣渣/大波既MS首先要量產啦
然後都要一齊做舊化塗污
做個戰場放埋一齊就唔會有違和感了

都米話唔大工程了

Form 網上圖片
純白騎士姬Saber 發表於 19-3-2020 01:43 PM
舊化後當然正
不過要連同相關既MS
不論聯邦軍吉吉/自護軍渣古大魔既MS首先要量產啦

呢隻YMS-16M真係越「污槽」越有味道,唔知B社會唔會出番隻舊化版本呢?
原本小弟都有諗過入呢隻,但自從入咗夜鶯同埋瑞宏士之後,入呢D龐然大物真係小心咗,加上要留位俾撒克巨人,重高達MKII好似又話出Gloss Color Ver.,呢隻YMS-16M小弟只得放手!
純粹好奇問一下,師兄話「自從重高達這貨...我對所謂魂限失去信心」,可否告知小弟發生何事?謝謝!

隻重膠達魂限吧!預訂5XX 估唔到唔夠1星期內就3XX⋯⋯衝現反而仲好!  發表於 19-3-2020 05:01 PM
THOUTHER 發表於 19-3-2020 04:29 PM
呢隻YMS-16M真係越「污槽」越有味道,唔知B社會唔會出番隻舊化版本呢?
原本小弟都有諗過入呢隻,但自從 ...

出舊化塗裝應該無乜可能
如果全塗裝都仲有機
事關笨大為咗賺錢可以厚顏無恥發揮到極致。。。
Eg:有RX-178連G防衞號
只要機體有人氣
N年後唔係無可能

到時就真係考驗仲有冇熱情了....