Toysdaily 玩具日報

查看: 7912|回復: 14

[其他] 想請教變形金剛玩具

呢排睇下變形金剛玩具,發覺有好多品牌,中日美都有好多。
想買隻柯柏文約30cm size,有無師兄可以指教,唔該。
Optimus prime 有好多款,你想要 電影版 定 動畫版?
另外,你又介唔介意 變形?
攞正 license 既 文哥 只有 Hasbro / TakaraTomy 出品,
其他廠出而又有版權既 文哥 都 唔可以 變形。
如果係收藏,我自己就有MP-04, MP-10同MPM-4

唔計第三方,推薦MP10 。

其他買乜都好,千祈唔好MP44
Vince 發表於 1-3-2020 08:59 PM
Optimus prime 有好多款,你想要 電影版 定 動畫版?
另外,你又介唔介意 變形?
攞正 license 既 文哥 只有 ...

電影版見到3a果隻好正,應該會入。
想入多隻動畫版,但超多款,揀緊外觀變形質素都好既
laiken 發表於 1-3-2020 09:26 PM
如果係收藏,我自己就有MP-04, MP-10同MPM-4

都係收藏多,簡中扭下咁。
我見有好多mp-xx, ms-xx。 完全唔知咩,哈。
都係慢慢爬返d開箱文。如果師兄得閒分享下你果幾隻有無好壞處。thx
Garycharm 發表於 1-3-2020 11:03 PM
唔計第三方,推薦MP10 。

其他買乜都好,千祈唔好MP44

第三方係咪得大陸牌子,有間叫威將出好多款。
Mp-10上面有位師兄都有提,設計係咪最好?
Mp44 好似最新出?同細個睇過卡通個樣好似,我爬文見大部份人都讚,師兄覺得呢隻有咩問題?
所謂第三方,係一D冇版權、但係全新設計嘅産品。
而威將係將孩記改良後再放大,成品不錯,但牽涉道德爭議,通常被視為老翻,不算「第三方」。

你係咪鍾意卡通版柯柏文?
我仍係推薦MP-10。

如果你本身少玩變形金剛,
MP-44 變形複雜瑣碎麻煩戇居,應該唔啱你。
gslmback 發表於 3-3-2020 10:04 PM
都係慢慢爬返d開箱文。如果師兄得 ...

如果着重外型而唔需要玩變形,3A嗰幾隻電影文係幾正

MP-04係MP-01嘅連貨櫃版,係第一隻Masterpiece,可能就係第一隻,個人覺得係最有heart嘅一隻。不過始終都係差唔多廿年產品,以今日把尺去度就會覺得仲有好多可改進地方

MP-10算係MP-04細版簡化版,因為始終縮細返一個size,玩起上嚟就方便咗,其他G1機體都以呢個比例去出

MP-44,個人覺得係班設計人員走火入魔過份追求要還原當年卡通片入面個樣(人形同車形都係),咁反而令變形太過繁複
Garycharm 發表於 3-3-2020 10:47 PM
所謂第三方,係一D冇版權、但係全新設計嘅産品。
而威將係將孩記改良後再放大,成品不錯,但牽涉道德爭議, ...

其實最初係比最近電影版果隻吸引到,但入一隻又太少,所以嘛想入多隻動畫版。搵下 mp-10睇下先。
Mp44 又真係幾複習,同埋都貴貴地
laiken 發表於 3-3-2020 11:00 PM
如果着重外型而唔需要玩變形,3A嗰幾隻電影文係幾正

MP-04係MP-01嘅連貨櫃版,係第一隻Masterpiece,可 ...

Mp44 個背囊太大舊,動畫印象中無咁樣,同埋價錢原因,應該唔考慮
MP44: 24cm 高.

MP44 已多人回應膝關節有問題, 玩多幾下齒輪聲音就自動消息, 我果隻就係咁, 假如要買, 就等下一次再版修復.
gslmback 發表於 3-3-2020 10:04 PM
都係慢慢爬返d開箱文。如果師兄得 ...

ms-xx 係指 MS-01 (Magic Square) 同 TE-01 (Transform Element) 一樣係三廠. 三廠之間競爭, MS 同 TE 邊個好就因人而異, 個人意見: TE 外形比較貼近動畫, 而 MS 就可動性較高.
我都喜歡 MP10
造型好, 又唔會有太複雜的為變而變
(我唔會用卡通逐格同玩具比較, 邊度邊度同卡通唔似...)

我只需一隻造型 ok 又易變的玩具
gslmback 發表於 3-3-2020 10:09 PM
第三方係咪得大陸牌子,有間叫威將出好多款。
Mp-10上面有位師兄都有提,設計係咪最好?
Mp44 好似最新出 ...

MP10 多色易買價平,玩法爽快,MP44 太複習不合初心者