Toysdaily 玩具日報

查看: 5654|回復: 14

[個人收藏] HMR VF-4G(福卡色)

滲咗線後覺得幾好所以擺埋上嚟分享,4G我只買過Arcadia嗰隻,夠大細節多又可加水貼,飛機外形滿分但G,B mode腳軟外形醜又扣返晒分:DD之前HMR隻Flash Back 2012版只係唔同色我冇買,但呢次我係完全爲個頭而買嘅,因實在型好多!如A社再出呢隻P版我會睇佢有冇改善關節先去考慮,唔改跟本玩唔到冇意思:38:反而B記呢隻做得幾足,腳有申縮亦有摭醜蓋最緊要企到!鎗有輔件可掛機肚,變形同1/60差唔多都唔算難{:1_377:}另同場加影一齊入嘅特裝機兵EM-01,4嚿全新但細裝甲服一換手就斷咗,所以機械人同佢有啲位我都係黐死咗嘅,買嚟擺都ok但玩真係麻麻:(

Fighter mode 型好多 ..... robot mode 就...算吧

特裝機兵係咪拳頭斷關節位? 我嗰隻一玩即斷雖然痴番好但已經唔想玩入袋入箱冇理過佢, 另外仲有兩隻卒仔都一齊入咗箱, 呢排比較得閒可能會揾番出黎淨身玩下!
nela 發表於 24-2-2020 11:05 AM
Fighter mode 型好多 ..... robot mode 就...算吧

上一次黃色機頭好難睇...太黃

keroro-1972 發表於 24-2-2020 11:20 AM
特裝機兵係咪拳頭斷關節位? 我嗰隻一玩即斷雖然痴番好但已經唔想玩入袋入箱冇理過佢, 另外仲有兩隻卒仔都一 ...

我係呢隻斷肩位

呢隻就易攪好多了!
不過呢隻本身設計太單薄,呢個size感覺唔夠好揸手
紫月葵 發表於 24-2-2020 11:59 AM
不過呢隻本身設計太單薄,呢個size感覺唔夠好揸手

其實我都係鍾意1/60,但A社唔搞好啲關節買嚟都冇用
wwwkcc 發表於 24-2-2020 01:55 PM

我請願 A 社出隻唔可以變型但全身可開蓋顯示精細雷達引擎駕駛倉出嚟仲好,嗰兩個所謂變型模式只會破壞整體平衡性浪費咗個好設計!
keroro-1972 發表於 24-2-2020 02:36 PM
我請願 A 社出隻唔可以變型但全身可開蓋顯示精細雷達引擎駕駛倉出嚟仲好,嗰兩個所謂變型模式只會破壞整 ...

我覺得A社只係一直炒緊以前Yamato啲冷飯,要佢自研出隻類似解體匠機咁嘅產品相信都幾難:he:
wwwkcc 發表於 24-2-2020 01:55 PM

問題係A社唔加Detail唔加關節的話就唔好咁的價錢啦......
不過都想追VF0D Weathering Premium Finish......
wwwkcc 發表於 24-2-2020 03:09 PM
我覺得A社只係一直炒緊以前Yamato啲冷飯,要佢自研出隻類似解體匠機咁嘅產品相信都幾難 ...

YAMATO 係其中一間小數有心有力廠, 當年 1/48 VF-1 VALKYRIE主機, Fast Pack 同 Full ARMORY 對我好大沖擊, VALKYRIE 竟然可以出得呢個地步根本估唔到, 當年 FP 已經可以開蓋見細節, 笨大根本係牙膏式大廠等佢認真會瞓著, 冇YAMATO 今日隻DX 肯定唔係呢個樣, DX 根本就係炒 YAMATO!
特裝機兵
我都係斷裝甲服人仔肩位

都係黏死佢算
但就冇得換手囉
純白騎士姬Saber 發表於 24-2-2020 07:03 PM
特裝機兵
我都係斷裝甲服人仔肩位

主角機換武器手嗰陣又係好牙煙:(
話説,啱啱拎番隻長期入櫃嘅HMR vf-4g出嚟,發覺佢有d細嘅關節位自己裂咗/爆咗