Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] PG UNLEASHED 1/60 RX-78-2 GUNDAM

Fung 發表於 9-10-2020 12:41 PM
撇除設計上唔同, 裝甲分件, 骨架結構,金屬件, led 燈, 增加左各樣那樣, etc.  的確一樣又係RX-78 ...

另外一樣都係PG。
nobita16 發表於 9-10-2020 07:11 AM
我連埋幫朋友砌共砌過5次, 我都覺得分別唔大, 咪又係有兩隻手兩隻腳一個頭+紅藍白色, 呢隻2.0 我未見過亦 ...

:) 鍾意師兄嘅幽默感
潔白紙巾 發表於 9-10-2020 09:43 AM
感覺遲D另出多PART可以有可動手換加火箭炮. 核戰機都係應該內構同原型2隻..就應該連. ...

超同感.

照當年出PG嘅價錢,同MG價錢嘅比例; 今次呢隻PG嘅價格定位算係平咗一節.
而 Bandai 一向都冇咁好死, 一定最起碼留一手至兩手出 option parts
另外一樣都係 1:60 可動 :61:
對預製可動組件有保留, 希望受力點在內甲上有保強, 如果唔係又好快變到依家D HG軟體生物
預製可動組件D膠唔夠耐用, 本身已經鬆, 而且耐久力不足

回樓上話差不多既巴打
我對你既意思表示好認同
我阿媽同女友對住我隻pg gundam 1.0,mg 3.0同部mg turn a都係講左"同一樣既野做咩要買3次?"

我只可以講重要既野要買3次

嘆氣
K動戰士渣古 發表於 9-10-2020 05:15 PM
回樓上話差不多既巴打
我對你既意思表示好認同
我阿媽同女友對住我隻pg gundam 1.0,mg 3.0同部mg turn a都 ...

一樣都係紅藍黄白加有角嘛……

其實想問CHING, 只砌吾噴油, 會吾會好過HI-RESOULUTION Model系列??
我阿媽都會對住我唔同年代出品嘅魔神英雄傳玩具及模型, 話同一樣冇分別點解要買咁多隻.
唉...Takara 同 Robot魂 差咁遠都話一樣....{:1_207:}

反而我老虎, 見到我又擺隻新嘅喺度, 會主動講「咦! 呢隻有邊度唔同喎, 嗰度有唔同喎, etc」真係好鬼可愛 :)
ronancheung 發表於 9-10-2020 08:54 AM
其實想問CHING, 只砌吾噴油, 會吾會好過HI-RESOULUTION Model系列??

PG 分件當然好過HI-R. 只砌加滲線已經很不錯, 可以既話加水貼 (另外買, PG從來唔跟水貼, EXIA或UNICON可能有, 我盒都未開...由1.0砌到OO都冇). 當然, 可以噴油就最好啦, 因為B記仲未肯做到全隱藏水口及好多大型彩件會注色唔平均, 而且完成時成功感多好多. 如果覺得唔夠技術或冇工具, 買左砌完過下手癮, 以後有機會打散佢再噴油都係一種樂趣
Finalmoon 發表於 10-10-2020 01:15 AM
PG 分件當然好過HI-R. 只砌加滲線已經很不錯, 可以既話加水貼 (另外買, PG從來唔跟水貼, EXIA或UNICON可能 ...

我的 PG  買到 Strike 就停了,因發覺 MG 其實都做得相當精細,但今次 PG RX-78 實在令人眼前一亮,只是想到要花時間完成就幾大問題(模件處理和上色)。很喜歡你所講的,日後拆散再砌過,好像玩 Lego 一樣。
:(再咁講落去隻獨角獸有機會滯銷:he:
K動戰士渣古 發表於 9-10-2020 05:15 PM
回樓上話差不多既巴打
我對你既意思表示好認同
我阿媽同女友對住我隻pg gundam 1.0,mg 3.0同部mg turn a都 ...

哈哈, 理個得:x
transformers 發表於 10-10-2020 11:21 AM
再咁講落去隻獨角獸有機會滯銷

佢自己出來打自己,都唔知點解咁on居,
個個都留錢買佢都唔入MG獨角,

隻對獨角必跳。
transformers 發表於 10-10-2020 11:21 AM
再咁講落去隻獨角獸有機會滯銷

我本來都少少痕想買MGEX,而家可以疊埋心水買PGU算喇:78: