Toysdaily 玩具日報

查看: 10821|回復: 18

[GUNDAM] 【MG砌砌砌 ガンダム・センチネル】~MSA-0011 Ex-S

只有MG才能實現完全變形:78:

乜都睇唔到???{:1_375:}

唉! 開咗閃光燈影都唔知 就變成咁了 如果你有PS軟件可透過提高亮度對比功能 就可睇到  發表於 21-2-2020 09:17 PM
係咪S Gundam?定Ex-S?
因為師兄張相近乎全黑,放大睇先隱約見到輪廓

正解 係後者 如果有PS軟件 只要提高亮度相信會睇清呢  發表於 21-2-2020 09:13 PM
williamhychan 發表於 21-2-2020 02:20 AM
係咪S Gundam?定Ex-S?
因為師兄張相近乎全黑,放大睇先隱約見到輪廓

應該係 Ex-S 心口似有裝甲

yes 正解喔  發表於 21-2-2020 09:14 PM

《高達前哨戰》(ガンダム・センチネル、GUNDAM SENTINEL),
是一部以情境模型為插圖的高達系列小說作品。
1989年在大日本繪畫出版社所發行的月刊模型雜誌「Model Graphix」上連載,
1990年以連載版故事為基礎,出版單行本小說「高達前哨戰:愛麗絲的懺悔」

故事概要
U.C.0088.1.25(機動戰士Z高達故事末期),
一部份認同泰坦斯思想的地球聯邦軍戰技教導團(專門訓練教官的部隊)
官兵於小行星基地彼茲組成「新迪西斯(New Decides)」組織,
並發表宣言,對A.E.U.G.抗戰到底。
為了討伐新迪西斯,聯邦軍臨時組織了「α任務部隊」開往彼茲基地。
本故事描寫了雙方的戰鬥以及新自護軍的介入,
以及S高達的人工智能作業系統ALICEAdvanced Logistic & Inconsequence Cognizing Equipment
中文為「發展型邏輯/非邏輯辨識裝置」與主角「獠·魯茲」互動成長的情況。

作品解說
《高達前哨戰》是在《高達》系列作品中第一個以「模型」為主軸的企畫。
在這之前,雖然萬代與日昇動畫對鋼普拉的經營模式也是藉由動畫來提高模型銷售,
但是在高階模型迷當中對於當時的鋼普拉的質量仍不滿足。
為了做出更好看以及更有真實感的模型,
各模型雜誌都會不定期請技術高超的模型改造玩家或職業設計師發表他們自己改良的鋼普拉。
而《高達前哨戰》這個企畫當中有當時實際擔任高達電視作品機械設定的明貴美加(負責部份設計)
與カトキハジメ(擔任主設計師)等人參與,
在企畫中所創造的高品質模型至今仍為模型玩家所津津樂道。
而萬代也注意到了這些新銳模型玩家的優良設計,
在《高達前哨戰》連載後期所製作的番外篇《SENTINEL0079
當中登場的諸多兵器後來成為》機動戰士高達0080 口袋裏的戰爭》、《機動戰士高達 08MS小隊》、
《機動戰士高達0083 STARDUST MEMORY》的設定基礎。並且也埋下了《0083》企畫的種子。
本作品雖然曾經協商過動畫化的事宜,但因為諸多因素最後並沒有成為動畫。
在十餘年之後萬代才解決一部份授權問題並推出了一系列《高達前哨戰》當中登場機體的模型。

MSA-0011 Ex-S高達
Ex-S高達是 S 高達在全身 4 個部位換裝單元與追加 4 個裝備而完成的重裝型 S 高達,
這裏的重裝並非指裝甲強化為重點的 FA 化,而是1:機動性提升;2:武裝強化;
3:駕駛員保護的高端化等各種目的和極高效率的追加裝備和單元換裝思想而成一體。
S 高達在變形時 3 個分割單元戰機相比之下, Ex-S 高達是 3 個戰機單元結合的狀態下變形成高速巡航形態,
使用超高性能電腦裝置「ALICE」管理如此複雜的兵器系統和變形機構管制

G巡航者可以係下面安裝精靈砲
機體扎實
外型都頗為完整
主因為大推進器背包發揮到庶醜作用
如果從兩個背包之空隙望先
就會清楚睇到藏身於~頭部
可惜無起落架
EX-S模型最早出現在1988年(ガンダム・センチネル/  GUNDAMSENTINEL1/144
雖然5種顏色模具 補色都唔少
比例未如理想
直到2002年出HGUC
比例上似乎改變不大
之後既2003年MG已經能夠真正實現變形概念
17年前的變形技術至今未能以新突破...

老模時代只買了S Gundam & Booster版本,呢隻反而冇入, MG版就有入當年只是素組,去年先再拆散,等有時間才上色 & 金屬噴咀

另外近期才知MG S Gundam 曾經出過Booster Unit(2014年),不過是PB 發售,台灣PB近日出貨重出, 香港PB 唉:80:

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
幾時先有1比144比例既完全變形出現呢
williamhychan 發表於 24-2-2020 01:22 AM
老模時代只買了S Gundam & Booster版本,呢隻反而冇入, MG版就有入當年只是素組,去年先再拆散,等有時間 ...

原來PB MG S Gundam Booster Unit再販且 台灣有引入HKPB唔爭取確係抵:blame:

老模時代我只買了S Gundam
搬屋已經唔見咗
反而無買呢隻同Booster Unit

睇真d Booster Unit
原來下半身都係背包來

拆散再噴係好
係MG S Gundam嗎?

eric 發表於 24-2-2020 06:14 AM
幾時先有1比144比例既完全變形出現呢

1/144要做到完全變形就好困難
先解決變形強度穩定問題
何況呢隻唔能夠一體變

要混合合金件補強
eg:Metal R魂之類品牌
1/44連Double Zeta全變都未有產品
出過2隻S巾又非變形
就知.....:38:

純白騎士姬Saber 發表於 24-2-2020 10:47 AM
原來PB MG S Gundam Booster Unit再販且 台灣有引入HK ...

我拆散個隻都係EX-S Ver 1.0 ,如果再砌S Gundam 應該會入Ver.1.5
williamhychan 發表於 24-2-2020 11:29 AM
我拆散個隻都係EX-S Ver 1.0 ,如果再砌S Gundam 應該會入Ver.1.5

你咁諗入1.5砌好正確{:1_377:}

變形方面如果係2003年初出果下就會覺得好複習
e+只會覺得煩複
G.巡航者變形唔會太暢順
一體變當然唔得
所以縱使有巧妙設計
會發現變得唔爽
基本上每部份要分體形後再組合變成G.巡航者

最精釆變形之處我認為係變手腕部份
肩甲轉動翻出手臂既變形真係巧妙
唯燃料筒的連接處承托力唔夠
所以~為免唔去妨礙變形流暢多數甩開燃料筒變
翻胸變形
核心戰鬥機伸出動物抓接合
下半身變形
特別係雙腿轉動類似Double Zeta
小腿屈起膝關節靠近大腿的變形似Zeta
展開後裙定風翼
背包變形
插棍固定....

G.巡航者結構尚算穩扎
肩膊底部既飛機翼
不過鎖扣翼既功能並不大好
管不住翼時常滑出

G.巡航者亦可變為EX-S

EX-S背包太重關站立都好困難
所以附有大大塊既底座&支架
因為早已唔見咗
唯有嘗試調整重心站立
又因為有支長長既精靈砲
限制住EX-S的Pose...
所以動作唔多

EX-S/S核心價值就係完全變形
如果唔能夠變形就係浪費機設
玩落好無癮

好在MG版係唯一能夠實現EX-S/S完全變形
呢部份係最好玩

Gundam Sentinel Ex S Gundam VS Gundam Mk V CG animation
呢盒MG配色就係α任務部隊既EX-S Vs縮敵MK-III

老模時代有買S Gundam 同埋Ex-S, 不過見副模同設定差太遠,無心機砌賣走咗,又收過一隻素組MG, 睇完說明書都唔敢變形,驚變唔返機械人狀態,擺咗幾年又賣走咗,而家砌緊隻HG......
出RG的話要超強化膠料,否則一扭又斷,反而出PG較好,關節應該可以結實一啲。