Toysdaily 玩具日報

[GUNDAM] 【老模時代UC 0079 real type 】~1/100 MS-09 Normal 塗裝!

延續老模1/100MS-09模具
只改配色為MS-09 Dom (Real Type)
亦可隨喜好進行塗裝選項
我豪不猶疑Normal 塗裝!
就係盒繪Ver!
早前R魂出咗隻會場版第100編號MS-09
配色真的不討我好
唔及呢隻 real type Normal 塗裝!
老模雖然可動不及MG
就算MG都只係可動好少少
Body頭可轉動方面
時代進步獨眼兼備可動
能夠圓的地方老模Ver!確實做得不夠
所以會發現裙甲形狀起角
大腿起角
模型技術猶關
老模 MS-09 real type Normal 塗裝!
只有外型比例蠻不錯
裙甲內噴咀
小腿內噴咀
唔及MG版有模件組合
這算是老模1/100及老模1/144的遺憾...
2種顔色的模具
除咗灰紫色的地方
其它都做塗裝

老模都係寶
唔介意可動不足
MS-09 real type Normal 塗裝!
一樣有個靚造型

多謝分享,老模大魔最麻煩係腳掌無分件,我而家得閒就用cutter 慢慢劏
robotkelvin 發表於 13-2-2020 12:54 PM
多謝分享,老模大魔最麻煩係腳掌無收件,我而家得閒就用cutter

收件{:1_215:}

如果係講接地方面的確不如1/100 YMS-09/D
至少腳掌除咗可以前同後仲有可左、右擺動
可動幅度唔算高

講起YMS-09/D1/100設計已經比1/144有改進
唔明呢隻1/100 MS-09仲乜沿用1/144設計
做埋晒多余既身體分割來增加部件數量
對可動並無改善

唯一推斷係0079有堆1/100舊模以Real Type名義循環再用

寫錯咗!係分件,腳掌黑色部份無分件,單靠遮蓋膠紙噴出來都唔靚。
哎呀!原來個界刂字都唔比出,攪到我個post無咗一半字 {:1_206:}

而家砌緊zz 嗰隻大魔,得閒就用cutter 劏佢對腳,方便噴油,希望唔會爛尾。
robotkelvin 發表於 13-2-2020 02:49 PM
而家砌緊zz 嗰隻大魔,得閒就用cutter 劏佢對腳,方便噴油,希望唔會爛尾。 ...

zz 嗰隻大魔
我記得可以選擇砌G型orH型架

你一定做得到
加油

this is real type color, not exactly MSV series

Thx 提示~己修正  發表於 23-2-2020 10:46 PM
請問水貼怎樣可以貼得好一點,經常斷,尤其係D紅線。