Toysdaily 玩具日報

[分享討論] HG 1/144 Kampfer Amazing

2020小弟第1件作品 - HG 1/144 驚異京寶梵

其實喺2018 年10月開盒,11月已經做好無縫同噴咗主色。
大家無睇錯,係噴油,用雙星噴罐(屋企既剩餘物資要清)。
家有妻小,噴油都要半夜匿喺厠所開行抽氣扇進行...最頂癮係當晚俾工人姐姐問做乜咁臭...我諗屋企噴油可一不可再,所以有得噴油的朋友請好好珍惜機會:67:

噴咗主體同武器包,但係成個配搭好奇怪。
結果99%酒精侍候,將武器配件洗晒d 色佢,而呢個決定亦都令到件作品到2020年既今天先完成。

今次肩部裝甲做咗輕微分件,方便上色(黃色零件係凹咗入去既)。

4套武器箱,我拎咗2套去浸酒精,一浸就浸咗好幾個月,好似浸蛇酒咁。
其實真係唔多想再去面對呢個爛攤子,結果係中途又走咗去砌其他好做順利既。
2019 既Turn A TurnX同埋重裝渣古都係咁應運而生,呵呵~~
最終鼓起勇氣,首先用牙擦擦走洗淨2套武器箱,再擺底幾個月後心情平復再續前緣。{:1_201:}

時光飛逝,嚟到2019聖誕同新年檔期,有閒情再開檀作法。
先上槍鐵色,再上銀色,然後上金屬紫,埋尾上埋深淺灰色。
食咗好幾云串燒。

構思上,我想造出光暗對比分明又帶有閃閃令既點綴。
一路思想掙札緊到底配紅色金色定橙色好,最終因為手頭上有金屬紫既油性油而選擇咗佢。。

為咗令紫色既發色更好,先打一層銀色先。

當然有細部需要做遮蓋。再買一次教訓,多凹凸坑紋既地方千忻咪用遮蓋液。
一來封唔實,二來有排摵,怕怕。
下次記得一係用膠紙,一係出界地衣補色,快靚正。
留意武器箱,因為造得唔好既關係,中間條紫色我又再刮走重上槍鐵色。:47:

摵晒d膠紙後,發現好多地方漏色。
手殘,唯有補色。
埋尾為槍槍瞄準鏡同眼睛上金屬綠色,貼埋自護個軍徽,完成了!!!
真係幾經波折...

簡單玩吓雙槍雙炮姿勢,長槍手槍同刀刀都唔玩lu:45:

拎埋幾年前完成既京寶梵,同埋最近隻重裝渣古合照留念先。

見到呢對黑媽媽雙機,激起再造一隻暗黑色系既單眼機。
睇番自己既山積,相信將會製作暗黑勇士,到時組隊參加隊際高達對戰先。

多謝觀看。:64:

i spray coats at staircase well.  發表於 7-1-2020 01:19 PM
好靚。

C hing 會唔會考慮買水簾抽氣箱,屋企噴就會變冇咩味

nkr
唔敢買多件嘢返屋企擺啊,要慳位呢  發表於 7-1-2020 10:33 PM
pHil 發表於 7-1-2020 10:37 AM
好靚。

C hing 會唔會考慮買水簾抽氣箱,屋企噴就會變冇咩味

家有大小,土地原本已經係問題,有時間砌模型更加係機會難得,再要買個抽氣箱就簡直係奢侈!
我好明白樓主心情,因為我都係咁(小弟阿囡三歲半),難得有少少時間砌,海關又會話點解搞啲咁架野唔陪阿囡,又話啲鉗呀、
點解回覆個系統都可以爛成咁,出唔哂D字?
噴油這些機會,我諗都不屬於老公同老豆的。
所以一向都只會手掃上色,今次既黑色係例外,可一不可再。
(黑色以外既部份都係手掃的!)

小弟屋企後樓梯係密封式冇窗開,所以不了。

有次同個模型舖老板傾計,佢都開始介紹d 無乜味既油漆俾d爸爸客,俾多個機會爸爸喺屋企重拾雄風。

時間就真係...我都只能夠等11點後先可以開工到1-2點挨眼瞓做。
仲要朝行晚拆,所以每次只係夠上一隻色,哈哈真犯賤{:1_214:}

這是愛呀!!!
weiwei 發表於 7-1-2020 02:02 PM
點解回覆個系統都可以爛成咁,出唔哂D字?

個系統唔想師兄你咁多嘮騷,等你可以正面D開心D呀{:1_208:}

我d 相用唔同電腦有d睇到有d睇唔到,都唔知係TD事定google 問題。
無視就好
能完成就很勵害了。金屬紫色不知道是不是照片關係顏色偏暗及淡。不過還是要支持一下