Toysdaily 玩具日報

查看: 7348|回復: 12

[玩具報告] 時代的眼淚 -Takaratomy Transformer 35th Anniversary Pack 柯拍文紀念版

柯柏文原本叫做奧萊恩·派斯 (Orion Pax,又譯奧利安.派克斯),是一位在九百万年前賽博創黃金時代的倉庫工人。他有一位叫做艾瑞兒(Ariel)的女友與一位叫做戴恩(Dion)的好友。而他很景仰一位稱為密卡登的新式變形金剛。有一天,密卡登來找他借倉庫,而他也答應了,但是沒想到這是一個陰謀。密卡登想在此掀起戰爭,這便是賽博創內戰的開端。艾瑞兒與戴恩紛紛受到攻擊而重傷,最後連奧萊恩也受了重傷。後來他被回到過去的航空巴特(Aerialbots)所救,並將他帶去找阿法特利昂(Alpha Trion),阿法特利昂看中了他的潛力,並且將他改造成為柯柏文,艾瑞兒則被改造為精英一號(Elita One,又譯艾莉塔)。

在四百万年前的時候,由於戰爭消耗了許多能源,因此他便率領著十幾名博派登上了方舟(Ark)到宇宙中尋找能源。但這個計畫被狂派所發現,因此密卡登率領著一組狂派團隊登上了復仇女神(Nemesis)前去追擊。在這場追擊的最後,兩架船艦紛紛墜落到了地球,方舟撞入了火山,復仇女神則墜落到了大西洋中。由於當時的衝擊力道過於強烈,雙方都受了重傷造成身體的毀損而失去了意識,進入了停滯狀態。四百万年後的1984年,因為火山的爆發,導致方舟的主電腦電訊一號(Teletraan I)重新啟動,並且甦醒了所有的狂派。當迪賽剛正要離去時,红蜘蛛的一發作為餞別禮的攻擊所造成的岩石崩落,讓柯柏文被震到了修復光線中而甦醒,使得雙方的戰爭被帶到了地球來......

柯柏文的日文原名「Convoy」這個名字當初是源自於戴亞克隆 Diaclone 的「Battle Convoy」,也就是柯柏文的玩具前身產品之名稱。當初 TAKARA 因為擔心「Optimus Prime」對日本的小朋友來說過於複雜且難記住,因此就從 Battle Convoy 的名字取了 Convoy 作為柯柏文的日本名稱。日本版的 G2 劇情中,柯柏文於後半段透過母體強化之後,稱為「Battle Convoy(バトルコンボイ)」

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Takaratomy 推出的變形金剛 35 週年紀念裝,以 35 年前柯柏文 G1 的包裝再推出,內容包括了當年的 G1 Convey 和最新的大黃蜂版 Optimus Prime。入手原因很簡單,完全是因為那懷舊的 G1 包裝!從外型上而言,兩者無論 Robot Mode 或 Vehicle Mode,你真的可以看到 "時代的眼淚"......

QC 差、價錢亦不算相宜。但,哥買的明顯是童年回憶吧!來!看看這經歷了 35 年的 "時代的眼淚" 吧!

謝分享,看到圖心入面有種感動,特別係影背面果張。細個果陣即使玩具簡陋都好開心,依家玩具超精緻,但就冇果種feel。應該係人唔同左。
"時代的眼淚"應該係指童年嘅時光不能再回來吧。

can't agree more  發表於 5-1-2020 11:14 PM
codianno 發表於 5-1-2020 12:05 AM
謝分享,看到圖心入面有種感動,特別係影背面果張。細個果陣即使玩具簡陋都好開心,依家玩具超精緻,但就冇 ...

"細個果陣即使玩具簡陋都好開心,依家玩具超精緻,但就冇果種feel。應該係人唔同左。"

+1
小時候,幸福很簡單。長大後,簡單很幸福。
多謝Ching再一次詳細介紹老變故事始由。
其實當年收到文哥為生日禮物時太細個,所以係好開心,不過唔知咩係老變咩係文哥...所以冇好好珍惜愛錫,粗玩玩到佢甩皮甩骨...
問返個問題先,當年我收到,係連埋貨櫃,所以一直以嚟都覺得文哥貨車拖頭係要連貨櫃先係完整。所以當年出MP01,就係嫌佢冇貨櫃差咗d,等埋補返隻貨櫃先一次入手,咁就等咗隻MP04入手了。所以,當年係有咁樣出過單貨車拖頭文哥㗎?係出連貨櫃之前定之後?望增老變知識
codianno 發表於 5-1-2020 12:05 AM
謝分享,看到圖心入面有種感動,特別係影背面果張。細個果陣即使玩具簡陋都好開心,依家玩具超精緻,但就冇 ...

最深印象係,細個嗰時(宜家有d細路仔都係),時常都攞住兩隻零可動大膠公仔都可以不斷玩,幻想佢哋點郁點出招打到天昏地暗,玩成日都樂此不倦。但我哋宜家大個咗就係追求精緻,但就算入手隻如MS解体匠機咁,最多把玩幾下影幾張相放上網呃下like就將其站屍罰企
居然35週年版冇貨櫃,TT真係好嘢!
我記得當年第一次以encore名義再版都賣得幾貴下,大概已經係十二年有多以前嘅事:67:
想買隻黎玩!想問各Ching,如果呢隻用模型油上色會唔會上唔到!
S2000AP1 發表於 5-1-2020 03:25 PM
居然35週年版冇貨櫃,TT真係好嘢!
我記得當年第一次以encore名義再版都賣得幾貴下,大概已經係十二年有多 ...

小弟估計TT社出呢個35th Anniversary Pack,就係想用最元祖的G1文同埋最近期的SS-38去做一個對比,既然SS-38本身無貨櫃,咁跟番無貨櫃版的G1文似乎又好合理!
小弟覺得呢set野的收藏價值仲大過玩具本身的可玩性,因為呢兩隻文哥好多老變迷都有,唯獨今次SS-38個外盒相當特別,可以話個盒仲值錢過玩具本身!
老實人 發表於 5-1-2020 06:16 PM
想買隻黎玩!想問各Ching,如果呢隻用模型油上色會唔會上唔到!

如果就咁買嚟玩自己上埋色,可以買返SS嗰隻
THOUTHER 發表於 5-1-2020 09:21 PM
小弟估計TT社出呢個35th Anniversary Pack,就係想用最元祖的G1文同埋最近期的SS-38去做一個對比,既然SS ...

Exactly! {:1_377:}
THOUTHER 發表於 5-1-2020 09:21 PM
小弟估計TT社出呢個35th Anniversary Pack,就係想用最元祖的G1文同埋最近期的SS-38去做一個對比,既然SS ...

其實都係官方有個籍口用特別包裝去返出d舊貨再賺多筆。講真,玩具嘅收藏價值好易有價無市,唔同d真係珍貴收藏品有公證行support可以攞去拍賣隨時有人接貨。而如果真係要計,個人覺得之前個套G1文加第一齣真人電影文仲好過呢套。因為始終呢套只係Bumblebee大電影入面嘅文哥,雖然係G1造形,但名氣始終唔及第一齣真人電影。