Toysdaily 玩具日報

[分享討論] HG 1/144 Super Custom Zaku F2000

Hi 大家好,2019 既最後一天,同大家分享2019 最後一件完成品。

2017年10月完成素組,因為無諗頭又無時間,結果到2019年9月先完成。
結果只係做咗無縫同手掃全機轉色。

主色用咗4種灰色,實際只係見到3隻色。

今次新挑戰係同飛彈頭上色,都無乜點出界,接受。
下次有信心去同重炮手高達上色,ok!

另外有嚐試用EX銀色 gundam marker 做小點綴,遮蓋力堅係勁,又閃,得呀!!!

最後上埋水貼,無做舊化,無噴消光。
將個自護軍徽痴喺頭頂上面,本來想營造破戒僧既無法無忌既感覺, 但...失敗,哈哈。
最後把玩下(太大舊好難擺pose...)

全部同我射晒出嚟!!

謝謝大家觀看,2020快樂!

shots in daylight is better, and the grey(s) look clear too.

happy new year.
重裝渣古, 正~{:1_377:}
呢隻上晒甲,活動力得返2成................:38:
這副模型是HGUC F2渣古加件改成,加了甲可動的確係麻麻。
ygat2005 發表於 1-1-2020 01:38 AM
shots in daylight is better, and the grey(s) look clear too.

happy new year.

Next patch will try another background when taking photo.
Enamel paint is pretty easy for me to handle with hand brush.

不日會製作埋重裝吉姆呢
鬼仔 發表於 3-1-2020 12:32 AM
呢隻上晒甲,活動力得返2成................

有愛就好了,反正都唔會太常去玩弄佢{:1_205:}
Agito 發表於 5-1-2020 12:04 PM
這副模型是HGUC F2渣古加件改成,加了甲可動的確係麻麻。

都唔緊要丫,小弟係屍站派{:1_203:}
我覺得這個完成到比前面Kampfer 更好。雖然全黑機体、不過三種黑色配搭顯得有層次覺。水貼點綴都十分醒目。下次拍攝可以用淨色背景就更突出作品了。