Toysdaily 玩具日報

查看: 16610|回復: 26

[個人收藏] 解体匠機 Nu (已滲線)+ Fin Funnel

官圖大家都睇過,開箱片大家都應該睇唔少,我估大家應該未見到有人滲線呱。

星期五收貨,星期六用咗3個鐘滲線,出尼嘅效果非常好,建議大家都試吓。
雙星灰滲線液上白/灰件,啡色上紅/黃件,等乾咗之後,用x20天拿水同棉花棒輕力慢慢抺就ok。

影住一張先,放完假再影。

一家團聚,解体匠機,胸像,MG,RG

Fun Funnel
因為六隻Funnel夾埋其實唔輕,所以唔可以好似模型或細比例系列嘅玩具咁,就咁扣住就得。要用金屬支架扣喺背囊,再放Funnel落支架。
有師兄擔心太重,會唔平衡,我試過只裝一邊,只要配合地台支架,其實都ok。我反而擔心嘅係,金屬支架同背囊嘅扣實會鬆⋯⋯
下星期搵個lunch time滲線。

美中不足,做唔到Double Fin Funnel (12隻Fin Funnel唔等於Double Fin Funnel)
正到呢 :handshake::handshake:
好好心機 ... 而我覺得 最強 既係 c兄 既 勇氣 ... :64:
NU半身斷右手?我斷左{:1_206:}
waiting for more pics {:1_203:}
@fktuen,謝謝
@Vince,好多c兄都有用相同方法幫MB滲線,我都係偷師啫
@rb173,係啊,有一朝早返到公司就見到斷咗右手,最後特登拆咗沙剎比咗左手陪佢
@nikick,星期五返工再影多幾張closeup
seleven 發表於 24-12-2019 05:08 PM
@fktuen,謝謝
@Vince,好多c兄都有用相同方法幫MB滲線,我都係偷師啫
@rb173,係啊,有一朝早返到公司就見 ...

我都係呀,睇黎係通病喎,我有日見佢下垂左.{:1_373:} 搵AA膠黐返
睇落MG一d都唔差,胸像頭最靚
pretty 但 enamel 會 rub off 啞油. FIX or MB 的啞白已知道會有 problem, 你有沒有看清你的表面, 會出現鴛鴦????  我不會再用 enemal 在 Bandai 的啞白
genesicgaogaiga 發表於 25-12-2019 12:08 AM
pretty 但 enamel 會 rub off 啞油. FIX or MB 的啞白已知道會有 problem, 你有沒有看清你的表面, 會出現鴛 ...

想問用水性顏料滲線會唔會無咁大風險?
genesicgaogaiga 發表於 25-12-2019 12:08 AM
pretty 但 enamel 會 rub off 啞油. FIX or MB 的啞白已知道會有 problem, 你有沒有看清你的表面, 會出現鴛 ...

我用面相筆,逐少逐少滲,唔貪心,盡可能唔好出界,減少用天拿水嘅次數。太淺嘅刻線位,難本都放棄唔滲。
隻Nu 嘅刻我唔多,慢慢滲,所以用咗3個鐘先整完。
seleven 發表於 25-12-2019 06:38 AM
我用面相筆,逐少逐少滲,唔貪心,盡可能唔好出界,減少用天拿水嘅次數。太淺嘅刻線位,難本都放棄唔滲。 ...

勇氣可嘉,我不再try左這動paint 上. 見你也有不少出界不能clear 走
其實係星期六太夜,未執晒,星期五lunch再執
seleven 發表於 25-12-2019 05:08 PM
其實係星期六太夜,未執晒,星期五lunch再執

waiting for your final work, but take care
嘩! 師兄 佩服呀, 個枱面真係沒得頂. {:1_208:}