Toysdaily 玩具日報

查看: 9092|回復: 22

[GUNDAM] 【老模時代UC 0079 MSV】~1/144 RX-77-4ガンキャノン2

一年戰爭快結束的時候,地球聯邦軍的MS研發人員決定利用收集到的資料(包括RX-77-2鋼加農、
RX-77-3重裝型鋼加農、RGC-80吉姆加農)對鋼加農系列進行最後的改良。
RX-77-4 鋼加農Ⅱ(Guncannon Ⅱ)便是鋼加農系列的最終型機體,
設計時參考了前面所得到的所有資料。
先前那些鋼加農系列的最大問題就是,雙肩的那兩門炮太重後坐力太大,
為了減少後坐力而不得不額外的增厚裝甲,而增厚了裝甲後造成的大麻煩就是機動性的大幅縮水。
於是,為了徹底解決這個問題,隨意聯邦軍就徹底下血本,乾脆直接拆了那兩門麻煩沉重的實體彈式240mm加農炮,
換上較輕的光束加農炮和光束加農炮專用的炮瞄系統。
如此一來,令鋼加農Ⅱ比鋼加農和重裝型鋼加農都輕,同時還提高了武裝的威力和精確性。
並且,由於採用了光束炮,機體整體設計方面就顯得更寬裕了,因此背部也換裝了更大的主推進器,
令機體的機動性大大提高。
不過光束炮也使鋼加農在地面的運用受到限制,比如缺乏曲射能力,
光束擴散、面殺傷力不強等問題。
該機在新收復的加利福裡亞基地生產,共生產8台,部分機體參與聯邦軍北美反攻作戰,作實戰測試。
實戰結果表明該機性能比此前的鋼加農系列大有提高。
不過光束加農炮和精密的炮瞄系統使整機造價大大增加,
為此聯邦軍也不得不放棄量產該機,將其封存于加布羅,
直到格利普斯戰爭期間才和其他老式機體一樣重新編入基地防衛部隊。

模型有體彈式240mm加農炮選項
我跟盒繪選擇裝上更有個性光束加農炮專用&炮瞄系統
擇其一膠水黏死唔太好
心想如果可以隨意替換都裝到2種裝備先係最好
直到R魂先可以實現替換2種裝備玩法
竟然由RX-77-3接任算有個驚喜
但係可惜啊! RX-77-4出唔出都仲未知

畢竟是老模
造型及比例採用大河源 矮.肥.橫.鈍 風格
好處係機體睇落重型有力量壓迫感
以現今輕量化體型背負重型裝備or外掛一大堆推器背包
果種畸形.美!風格截然不同
真係唔欣賞這種唔合理對比設計

畢竟是老模
仲要係唔知第N次再販版本
夾口密合度又會差d
都唔重要
最後完成到組合到就好

老模畢竟舊式設計
標準可動度
最具特式係肩關節有造長設計(長軸)
肩甲雖然黏死
可容許拉出肩關節
就能做到手臂左、右擺動
其它各部位可動/可動幅度
同其它1/144 MSV老模並無分別

nice old cannon, RX-77 series are nice, make me want to paint its whole team... {:1_203:}
ygat2005 發表於 14-12-2019 01:50 PM
nice old cannon, RX-77 series are nice, make me want to paint its whole team...

RX-77 series就像識行走的炮台好有軍事實戰炮撃工具味道:$
純白騎士姬Saber 發表於 14-12-2019 07:38 PM
RX-77 series就像識行走的炮台好有軍事實戰炮撃工具味道

識行的 nuclear 炮台{:1_203:}

{:1_377:}兩台都係Metal Gear REX

https://www.1999.co.jp/eng/10324629
https://www.1999.co.jp/eng/10196669

Ray doesn't have nuclear warhead, but can swim.  發表於 15-12-2019 11:28 AM
mine are Koto model kit ver.  發表於 15-12-2019 11:25 AM

呢隻當年都有素組,睇番同Robot魂比,身形壯闊好多{:1_374:}

有神人將隻HG Gun cannon 改成Gun Cannon II

https://gumpla.jp/hg/336084

PB模型過了聖誕才派貨,呢排慢慢執埋隻Rg Nu,但都巡樓上鋪都執到兩盒舊野{:1_203:}

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x

i completed RMS-119 before, Missile Phalanx shall be expensive?  發表於 15-12-2019 07:14 PM
ygat2005 發表於 14-12-2019 08:59 PM
識行的 nuclear 炮台

Missile Phalanx HK$58,

Macross舊模呢批大約9-10月左右,Bandai再販了一批,但貨量不太多,

TOMAHAWK & Missile Phalanx最少
williamhychan 發表於 15-12-2019 09:07 PM
Missile Phalanx HK$58,

Macross舊模呢批大約9-10月左右,Bandai再販了一批,但貨量不太多,

thk info,
i probably mixed this bandai one with expensive wave version...:(
https://www.hobby-wave.com/products/mc073/

ygat2005 發表於 15-12-2019 09:33 PM
thk info,
i probably mixed this bandai one with expensive wave version...
https://www.hobby-wave. ...

因為配合Hi Metal R三款防衛機,所以先揀1/100,否則我都揀新模
williamhychan 發表於 15-12-2019 10:16 PM
因為配合Hi Metal R三款防衛機,所以先揀1/100,否則我都揀新模

防衛機, i like this :shy:

williamhychan 發表於 15-12-2019 05:19 PM
呢隻當年都有素組,睇番同Robot魂比,身形壯闊好多

老模MACROSS早1排猫店見過
金正1/72 8草5 一
1/72孖砲 同綠色的1死8
雞腳見人攞住盒   。。去到冇現貨。。。
你呢隻同另一隻單砲仔係1/100 唔記得4草8定5草8了

仲有隻復刻1/1200   4聯裝長砲滴
猫店似乎未見反而  硬具模型倉見到
仲同1/72雞腳販售

由於比例參次所以我冇買
諗返轉頭冇買果2款1/100有d後悔....當時目標係婦人機同TV版組拿達軍果套人型兵器
好似未有復刻?:(

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
williamhychan 發表於 15-12-2019 05:19 PM
呢隻當年都有素組,睇番同Robot魂比,身形壯闊好多

係壯闊好多因為係舊時設定比例.....:(

如果現在出的話
肯定有所修改啦
大概跟番R魂RX-77-3身才比例

神人改得好{:1_377:}
HG+老模2合一

頭部制作先喺最麻煩
心感佩服

RX-77-4鋼加膿2新規Ver都係正正經經等笨大出好過
無論HGUC/MG都歡迎

希望有個機會出啦
真正MSV ver!

唔要Origin /UC MSVver!

Macross f?VF-X2 VB-6 Konig Monster

Bandai DX?/Yamato??

yes, VF-X2 VB-6, Bandai DX  發表於 16-12-2019 12:50 PM