Toysdaily 玩具日報

查看: 8595|回復: 12

[非官方產品] 大聖模型男兒當入樽

呢套算唔算高質高CP嘅國產非官方產品?
外型面相還原度高, 的確係正野, 另外佢地出既劍心都一樣咁正~
價錢祇玩.....不過是無授權產品

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
chachacha79 發表於 25-11-2019 03:53 AM
外型面相還原度高, 的確係正野, 另外佢地出既劍心都一樣咁正~

真係估佢唔到可以出得咁正
nela 發表於 25-11-2019 11:40 AM
價錢祇玩.....不過是無授權產品

只要高質素高CP值,授唔授權對玩家嚟講冇分別
咁又唔一定...尊重知識產權 ....否則和強國人有乜分別...

只係市場無呢類正版可動figure選擇...一玩無仿

nela 發表於 25-11-2019 04:16 PM
咁又唔一定...尊重知識產權 ....否則和強國人有乜分別...

知識產權,呢個係重點亦係討論問題

以返男兒當入樽為例,係應該俾返版權費作者同出版社,因為唔係因為以“男兒當入樽”出呢套産品,出d九唔搭八嘅藍球人物figure,就算質素做得再好都唔會有人買。

但如果個版權已經俾笨大d大廠買斷或者係要由大廠再判出嚟,咁就唔好怪d三廠冇尊重個知識產權。
nela 發表於 25-11-2019 04:16 PM

而另一個重點係,就算市面正廠有出呢類產品,但人哋三廠(山寨廠)出得仲好仲正,咁就係d正廠要自我檢討下,唔好以為壟斷個出產權就hea班玩家
laiken 發表於 25-11-2019 07:31 PM
而另一個重點係,就算市面正廠有出呢類產品,但人哋三廠(山寨廠)出得仲好仲正,咁就係d正廠要自我檢討下 ...

唔好講埋呢D歪理, 你知唔知俾版權錢唔係只係俾錢咁簡單? 仲要俾版權公司審核外型構造等, 版權公司話未OK你都唔可以出, 你第三廠一毫子都冇俾自然可以點玩點搞都得...
nobita16 發表於 25-11-2019 07:58 PM
唔好講埋呢D歪理, 你知唔知俾版權錢唔係只係俾錢咁簡單? 仲要俾版權公司審核外型構造等, 版權公司話未OK ...

要審批呢樣嘢當然知,呢個係版權人要確保所出嘅產品唔會損害自己本身形象同有問題

又以返呢套男兒當入樽為例,呢套嘢嘅外形完全好過之前嗰套正貨組立式,亦好過SHF嗰d其他系列產品,如果用料亦合乎安全標準,其實攞去俾井上雄彥同佢個出版社,都冇理由唔批

所以都係嗰句,大廠應該檢討下點解自己出唔到呢套俾玩家而令三廠有咁嘅機會
laiken 發表於 25-11-2019 07:25 PM
知識產權,呢個係重點亦係討論問題

以返男兒當入樽為例,係應該俾返版權費作者同出版社,因為唔係因為以 ...

冇買版權就係冇買版權, 就算係笨大都一樣係要俾錢買版權先可以出產品, 唔係一句俾大廠買斷左就可以賴皮搵藉口話唔好怪三廠唔尊重知識產權...依家就算國內都有好多公司係拎正受權去做產品, 你要做呢D盜版行為唔緊要, 但唔好講到好光明正大合理化咁...
laiken 發表於 25-11-2019 08:28 PM
要審批呢樣嘢當然知,呢個係版權人要確保所出嘅產品唔會損害自己本身形象同有問題

又以返呢套男兒當入樽 ...

有冇理由批唔批我唔知, 但請問呢間公司有冇意圖真係去打算拎正版權出野先? 如果佢根本都唔打算咁做, 我唔認為佢盜用人地知識產權去賺錢呢個行為係好合理囉

咁呢樣當然係唔合理甚至係唔合法添,但商場就係咁,好多嘢都只係供求問題,而且呢d海外版權更難追究嘅,所以就更易被市場需求消化得無影無蹤

而呢個問題又同百分百冒牌同以前d老翻碟有d唔同,因為嗰d主要係以較差質素出平d嘅產品去賺錢
又再講返本身呢套,第一,正廠真係冇出過咁嘅產品;第二,頭雕面相就係唔差過正廠套組立式,人偶關節同比例好過好多正廠其他可動figure(如SHF);第三,人哋短時間內(好似半年都冇)就出齊咁多隻

呢d都係,係質疑三廠冇版權出品之外,正廠應該檢討同改進嘅地方