Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: Garycharm

[個人收藏] 近年樣衰SHF 合集

樓主意思係本身個角色唔靚.... 定係個角色變左做SHF 後做唔到個感覺 e.g. 面相, 質感??.... 我自己就好鐘意3號了.... 3號的SHF做得好差嗎?.... 想講.... 肥一SHF個感覺好膠.... 肥一本身個角色襯返老左的本鄉我是喜歡的....

o岩o岩之前個 reply 答o左。嗯......玩玩具好講個人感覺,師兄你自己鍾意就得。  發表於 15-5-2019 01:38 PM
G3X 發表於 14-5-2019 04:56 PM
連雙盾都無依野過火,雖然漫威6吋對手基本上得孩記,你B記都唔係求其成咁架....... ...

的確,對手主要係孩記。
不過都仲有其他選擇,只係角色冇咁齊人。
例如收o左皮o既 Figma (代表作係 Hulk ,除o左大脾易甩之外,仍然靚過晒其他 SHF  o既  Hulk)。
當然仲有 Mefax 、Marvel select。

尤其Marvel Select ,平均兩百幾蚊隻,好玩易買,就算係exclosive 版,只要早訂,都抵玩過 笨大暈 shop 限定。
Garycharm 發表於 15-5-2019 01:18 PM
隻新肥一,我主要係嫌佢唔夠肥。
另外,佢同隻新 3都張同一個問題.....似公仔多過似人
----我知我咁講好 ...

明白樓主所講問題啦
肥一唔夠肥,活動能力太高
腳太長似美型model
同一個比例加上細節
太過換殼玩具

黑井3號肩頭唔夠闊
完全做唔到劇中氣勢

我最後無買"真"嘅原因差唔多...
太瘦太注重活動能力
無咗真實感

你影出嚟
ZO同J...身材似乎一樣
都係M記唔會出1:6嘅角色>.<
結果,跟SHF前身一樣
裝著變身...個個咁高咁大
aeroplane8340 發表於 15-5-2019 03:54 PM
明白樓主所講問題啦
肥一唔夠肥,活動能力太高
腳太長似美型model

要活動能力/美形 犧牲左dd 真實感....
雷神主要衰在隻眼無神,你可以試下用啡線畫細啲眼白,咁樣會正常好多。你提果幾隻真係垃圾級別,幸好近年有真骨雕出返OOO同Wizard。SHF marvel其實出得相當差,隻隻都有大缺憾。除左Hulk infinity war版同Iron man系列勉強入流,每次都係叫人失望。反而有一隻BATman injustice version除左塊硬膠被風,真係好有驚喜。
UnripeHero 發表於 17-5-2019 09:09 AM
雷神主要衰在隻眼無神,你可以試下用啡線畫細啲眼白,咁樣會正常好多。你提果幾隻真係垃圾級別,幸好近年有 ...

Batman injustice version 我都有入,出得唔錯,只係我本來唔太鍾意佢個造型,少o左份愛。

至於雷神 ver 1,冇心機搞喇,話晒之後兩隻都好過佢。尤其A3 雷神,6" o黎講算係巔峰,邊得閒拎隻ver 1 出o黎玩?

SHF ironman ,我算滿意........除o左第一版!
當年雖然係第一次出 ironman ,但係Bandai 出玩具咁耐,出隻shf  MK 3、WM 都竟然可以自動爛腳,我頂佢個肺!

其實好睇角色本身,例如這隻,即使出真骨彫都係肉酸 :36:
Garycharm 發表於 15-5-2019 01:18 PM
隻新肥一,我主要係嫌佢唔夠肥。
另外,佢同隻新 3都張同一個問題.....似公仔多過似人
----我知我咁講好 ...

以前我都唔明差些甚麼,但睇到mafex就清楚,特別係ironman, mafex 較有真實感