Toysdaily 玩具日報

有冇人寧願聖衣神話用全膠?

合金合金~~~~~因為我係合金死硬派~~~~

膠品上d渡金係會氧化ka~~~好似我隻百式就係咁
我寧願用膠件上金色,唔要電鍍
如果咁講,所有合金玩具都會有氧化問題,何必針對神話呢:45:
超合金魂改做超塑膠魂:34: :34:
頭像被屏蔽
原帖由 hkshit 於 25-11-2007 10:26 PM 發表

:26: 完全同意, 一係全合金, 一係全膠, 感覺統一好重要.
神話的金色 膠同金屬分別好大, 超合金魂金屬色不多, 膠同金屬分別無咁易睇得出.

:38: 因為合金魂金屬多數用於大關節, 同一D唔會大郁動既部份...
:36: 神話無可能做到全膠, 或全金屬, 太膠意義就無左, 因為整體質素下降...(雖然而家質素都唔係好好)
:67: 全金屬皮費太重, 笨大肯做, 出黎個價太高又係無人買...
頭像被屏蔽
原帖由 newnov 於 25-11-2007 21:21 發表
我寧願用膠件上金色,唔要電鍍

如果咁樣!:50:
真係同左手邊,你個頭像個效果係兩回事囉.......:72:
如果全膠件都話有D位好易爛架!:78:
我覺得全膠同全合金都唔可行, 但我都覺得合金應該要少d。而家個body根本就頂唔住, 好似天秤成日都八字腳, 作為一件玩具, 我諗唔一定合金多就係好事!!
我覺得用乜都唔緊要~ :38:
不過個 body 就唔係咁好囉, 而家好似樓主咁話,企都企唔穩 ....:30:
合金會氧化, 但膠件一樣會硬化, 時間一耐左, d膠就會變脆, 所以神話胸甲一定唔會用膠, 因為有骹位, 時間一耐左個骹位會硬化變脆, 到時成件聖衣就散哂.....
全膠只可玩短時間! 而且太輕身, 冇重量感!
都係合金好, 耐玩d
當然反對啦!!:angry: :angry:
最近神話(包括再版黃金)合金件冇好好處理,所以會冇鏡面,表面很"磨砂"。係笨代偷工減料

我舊神話擺出來到而家表面都好“鏡面",冇"磨砂"狀態。當然,除佐星星、天琴好快就會氧化……

如果因為價錢同質素的關係, 我選擇質素