Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: 上下盤

試機相

原帖由 上下盤 於 22-11-2007 04:27 PM 發表

色淡可能我鍾意較標準(又o吾係 raw 同無大執o掛)。再放今日影o既。

...

正常來說你用同一個設定只轉變iso係會有iso越高色越淡(只係少少,比較之下就發覺,單獨看時唔係好覺的)的情況,跟你轉唔轉模式沒有關係的,大部份數碼相機都有這個情況的,唔信你可以試下?這應該是壓制訊噪之後的結果,特別在高iso時,看過其他人的相片之後都發現這個問題,本來對佢呢方面的改善係有期待的,但就看現在所見到的相片就表現未算太突出.不過都已經比c記好多了.
單反就系唔同~~我的A640的ISO去到400已經。。。。。。
原本我都諗住買300...但....
都係決定接左小黑5番屋企先 :34:
:30: :30: ... 我...大概一年之後先有機會換機吧??

我住屯門呢~~:66:
原帖由 hime 於 1-12-2007 02:34 AM 發表
原本我都諗住買300...但....
都係決定接左小黑5番屋企先 :34:

大大做得o岩,機過一年跌 10-20%,鏡就只會無貨或貴,而且小黑五好好o架。
原帖由 上下盤 於 1-12-2007 01:04 PM 發表

大大做得o岩,機過一年跌 10-20%,鏡就只會無貨或貴,而且小黑五好好o架。

大大都有小黑5? 可以奉享下使用心得同check鏡時有冇特別要注意既野? :61:

ps 我都係要訂...:55:
原帖由 hime 於 1-12-2007 01:10 PM 發表

大大都有小黑5? 可以奉享下使用心得同check鏡時有冇特別要注意既野? :61:

ps 我都係要訂...:55:

無話心得o既,其實早期(七年前)買過小黑三,小用賣左,到買 DSLR 成套機總欠支長鏡,舊年終於入番支小灰五,之後又入埋魚仔,一統大業。:^

講真,自己都少用小灰五,因為影人鍾情 85mm、影景又用o吾著,去旅行又覺重,真浪費,最近都係細佬用得多(影球賽)。

驗機驗鏡我只睇表面,不會太嚴格>幫你o吾到。:DD
原帖由 上下盤 於 1-12-2007 03:09 PM 發表

無話心得o既,其實早期(七年前)買過小黑三,小用賣左,到買 DSLR 成套機總欠支長鏡,舊年終於入番支小灰五,之後又入埋魚仔,一統大業。:^

講真,自己都少用小灰五,因為影人鍾情 85mm、影景又用o吾著,去旅 ...

咁大大有冇枝定焦遠攝看門口先? :71: (講笑)

o個d見到個樣咁大碌都唔想羅出街 :70: