Toysdaily 玩具日報

查看: 10523|回復: 15

滿有中國風的神槍丸~

係一片日本式武士風格的bb之下, 難得有一些另類盔甲:67:
不是騎士, 而係好有兵馬俑feel的呢, 可惜可能日本仔係呢方面冇咩資料,:42:
所以打後都冇再出新野了...:63:

小小怨言 =0="
當然是中國風啦 !

他的 "盔甲坐騎" 叫筋斗雲啦 !
而故事中他的國家... 根本就是以中國做藍本的嘛~
當然啦,係輕裝時,根本就係悟空...:(
但你可有想到孫悟空會著盔甲呢:47:
只是覺得難得先有一隻o者:67:
原帖由 廿一月 於 21-11-2007 07:51 PM 發表

其實1991年o既武神頑馱無已經係中國風o既武者
之後仲有好多, 白/青/赤龍、白龍大帝、輝龍、雷龍等等都係中國風武者
全部都係來自武者世界三大國之一、以中國做藍本o既影舞亂夢之國

不過神槍丸話就話係來自影舞亂夢, 但竟然無影舞亂夢武者一個好重要o既特徵
就係眼珠有個紅色新月形

所以好明顯一式正人係o係無充分了解BB世界o既情況下創作

回覆 1# 的文章

:71: :71: :71:
原帖由 Squall 於 21-11-2007 07:57 PM 發表

之後仲有好多, 白/青/赤龍、白龍大帝、輝龍、雷龍等等都係中國風武者
全部都係來自武者世界三大國之一、以中國做藍本o既影舞亂夢之國

不過神槍丸話就話係來自影 ...

多謝大大指證, 你唔講都唔知有呢d特徵呢:47:
至於白青赤就覺得都係有盔甲果隻, 始終果條紅巾幾突出下:36:
原帖由 Squall 於 21-11-2007 07:57 PM 發表

不過神槍丸話就話係來自影 ...

來自影舞亂夢仲有蒼天丸同紅天丸,但最具代表性都係武神:71:

反而赤流火隱就再少啲,得阿修羅,仁王,不知火,阿修羅王同轟炎王
又一出色的作品!:shiny:
不過一講到武者就完全無法搭訕。:56:
廿一月兄,之前提及的手掌補品,可以係邊處揾到?:(
其實赤流火隱是否印度?
天宮,影舞亂夢&赤流火隱也是否日本,CHINA & INDIA的拼音:?
聽說此bb是masking地獄來的,真的嗎?
頭像被屏蔽
原帖由 廿一月 於 21-11-2007 07:51 PM 發表

周星馳有套戲扮悟空係着甲GA
D GA仔睇左米照抄LO
原帖由 kai2000 於 22-11-2007 12:00 PM 發表
其實赤流火隱是否印度?
天宮,影舞亂夢&赤流火隱也是否日本,CHINA & INDIA的拼音:?

赤流火穩係以印度為藍本

不過拼音同藍本國係無關o既

天宮係 Ark
影舞亂夢係 Emblem
赤流火穩係 Albion
原帖由 Squall 於 23-11-2007 08:04 PM 發表

赤流火穩係以印度為藍本

不過拼音同藍本國係無關o既

天宮係 Ark
影舞亂夢係 Emblem
赤流火穩係 Albion

查字典........       Emblem = 徽章;符號;紋章圖案
                          Albion     = 英格蘭的舊稱??
同中國印度有乜關:?
所以咪話拼音同藍本國係無關囉?
不過就全部都係出自高達

Ark=方舟 (出自F91白色方舟)
Albion=阿爾比昂(0083)
Emblem就唔知
廿一月兄的BB多得很,重有冇啊!:71: