Toysdaily 玩具日報

查看: 12790|回復: 32

歷代高達中最有可能成真的科技

歷代高達中,都提及了不少科技
大家認為以現時科技發展來看,那些最有可能成真?
希望各大大能提出自已的見解及原因

小弟認為是協調者和零式系統

協調者其實是基因改造,現時已有基因改造食物及透過改造基因來預防某些疾病的研究,
因些在未來,透過基因改造來改變人先天能力是終對可行的

零式系統就小弟的認知是去分析現狀來計算未來(若小弟有錯,勞煩各大大指出)

現時電腦的運算速度進步十分快速,正如不時有人和電腦鬥棋的比賽,
電腦其實就是分析現狀來計算最合理的一步
以此方向發展,只要電腦的運算速度足夠,零式系統是可行的
有趣的問題.
不過返緊工, 今晚再傾.
高達好多科技都抄歐美科幻小說,漫畫咁....

如果有看"2001太空漫遊".你會發覺似曾相識.由其同元祖高達相似.

樓主個題目好玩.不過一諗實用性.就諗起佢參考人地太空生活的設計.
歷代高達中最有可能成真的科技
額頭火神炮...
步兵手槍:78:
67式坦克...:71:

哈佬.
好似電子寵物, 將來再加多o的科技, 應該可以做到高達世界入面既哈佬.
想問樣嘢.
在V高達入面, "神聖軍事同盟" 用過"微波"去對付敵人, 現實世界係咪已經有研究這種只傷害人聽覺或令人頭痛的武器 ?
最有可能就唔知, 但係最有建設性係殖民星:61:
原帖由 whitebase 於 20-11-2007 04:26 PM 發表
想問樣嘢.
在V高達入面, "神聖軍事同盟" 用過"微波"去對付敵人, 現實世界係咪已經有研究這種只傷害人聽覺或令人頭痛的武器 ?

如果用microwave既話﹐就應該唔係令人頭痛﹐而係令人覺得非常熱﹐繼而驅趕敵人
好似曾經聽過美軍有整過類似既野來驅散示威者………

我都覺得最值得研究既係人類o係宇宙既生存方式﹐唔同既殖民地﹐資源點開採等等都好重要~~
原帖由 whitebase 於 20-11-2007 04:15 PM 發表

哈佬.
好似電子寵物, 將來再加多o的科技, 應該可以做到高達世界入面既哈佬.

我覺得遲d真係會有真ge哈佬出現:58:
原帖由 gundamrx782 於 20-11-2007 05:31 PM 發表

如果用microwave既話﹐就應該唔係令人頭痛﹐而係令人覺得非常熱﹐繼而驅趕敵人
好似曾經聽過美軍有整過類似既野來驅散示威者………

我都覺得最值得研究既係人類o係宇宙既生存方式﹐唔同既殖民地﹐資源點開採等 ...

微波好似唔會令佢熱....好似令佢熟.:ice: ...
唔知呀~有錯指正下啦.
原帖由 原罪 於 20-11-2007 05:46 PM 發表

微波好似唔會令佢熱....好似令佢熟.:ice: ...
唔知呀~有錯指正下啦.

o甘你個magnitude可以調教的嘛………
強化人:!
最緊要的是用核聚變的核融合爐呀!
這個是能夠生產出少污染大功率的能源。