Toysdaily 玩具日報

請問創通的高達字母証是甚麼意思~?

好似就係Box Size (mm)
A0
310 x 200 x 80
A1
310 x 200 x 100
A2
310 x 200 x 110
B0
310 x 240 x 85
B1
310 x 240 x 110
C0
330 x 240 x 120
D0
390 x 310 x 80
D1
390 x 310 x 91
D2
390 x 310 x 106
D3
390 x 310 x 110
D4
390 x 310 x 120
D5
390 x 310 x 140
E0
590 x 320 x 115
F0
Special size
大家好似無留心看樓主大大的帖,  只討論模型上的証紙。

那些証紙的確不單止會在模型出現, 還會貼在其它產品(如: 貼紙,過膠咭和墊板等), 我有一張N年前的高達過膠咭, 咭底是 A証紙---銀底黑字 (100日圓), 明天才post 給大家看, 因為要找一找。

呢d證紙在廿幾年前的初代gundam 模型已經有, 一直沿用到依家,
所有高達產品都有, 係同價格有關, 而唔關產品外盒的size事.

例如一盒PS2的gundam個盒只有DVD盒咁細, 賣6800yen用的是F證紙;  但一盒MG ZakuII 2.0個盒好大, 售價3500yen, 用的只是E證紙.
以前上網睇過,好似同價錢有關,而且以前價錢愈貴=盒愈大,所以會有錯覺關盒大小事
到底係點就真係唔清楚,但印象最深刻就係初代 1/144 300yen高達模型就一定係 A証紙!
所以我幾相信係關於價錢既講法!
終於找到了!   小學時, 陳同學送給我的。

正面

背面
原帖由 大姐姐 於 16-10-2007 08:19 PM 發表
終於找到了!   小學時, 陳同學送給我的。

正面

背面

係貼紙定咭?自己過膠?
原帖由 SARU 於 16-10-2007 20:23 發表

係貼紙定咭?自己過膠?

當然是原裝的過膠咭, 如果賣100日圓的咭, 而沒有過膠, 就貴得好離譜。

咁以前sunrise 張ntv証紙d英文字母又點解?

同一盒野都可以用唔同既証紙....真係唔明
原帖由 ickiller 於 16-10-2007 09:40 PM 發表
咁以前sunrise 張ntv証紙d英文字母又點解?

同一盒野都可以用唔同既証紙....真係唔明

這是NTV的証紙, 不是創通的, 也不是SUNRISE的
多謝以上各位既解答....:64:

其實會唔會係 "版權稅" 或者 "印花稅" 既"証紙"~呢~?

*請幫手推一推~:43:
我的metal grade 高達係 F証
原帖由 kklantern 於 17-10-2007 11:15 PM 發表
多謝以上各位既解答....:64:

其實會唔會係 "版權稅" 或者 "印花稅" 既"証紙"~呢~?

*請幫手推一推~:43:

應唔係
原帖由 靚次佰 於 17-10-2007 11:24 PM 發表
我的metal grade 高達係 F証

頂級產品:71:
A-F 證紙係著作使用權既認證分類,係由版權持有人發出,用以標示該商品係根據哪一號著作使用權利而授權生產發售。
而分類次序剛好可反映售價高低,可以理解成字母越後,權利金額越高。