Toysdaily 玩具日報

細比例人形公仔 ~ 情報及討論區 (P186 葉月.心音.美海 P187小芊芊 P188 攝影技巧)

玩 1/6, 23cm 呢類細娃有一個好處, 就係道具夠多!

武器槍械唔駛多講, 拍埋 re-ment 之類既生活系列都好好玩! 呢一點 1/3大娃就比較難啦. 

舉個例子, 之前係模型街見過有架 1/6 既綿羊仔電單車, 三舊都唔駛 :shiny: 同細娃拍埋一齊fit 到漏油.

但你想幫隻 1/3 搵架綿羊仔?  真係唔知點搵 :time: :ice:
原文章由 駿駿~ 於 10-9-2007 12:40 PM 發表
等我又報到下先:)~!!
估唔到開佐1/6區,實在太好了:shiny:~!!
我都有d收藏ga,
不過最喜歡都係我頭像果3隻:shy:~~~

歡迎歡迎 :) 等住睇大大既靚相 :shiny:
原文章由 dangoberry 於 10-9-2007 12:46 PM 發表

歡迎歡迎 :) 等住睇大大既靚相 :shiny:

等我今晚得閒放d上黎la:shiny:~!!
公起大大開新區:)~~
1/6萬歲:!~!!!
原文章由 dangoberry 於 10-9-2007 12:35 PM 發表

細細隻, 拎係手好得意架 :shy:

dangoberry大大,早晨∼:)
你講ちっちゃなもこちゃん?
你咁樣講會引死好多人..:no:
不過又真係好可愛既....:shy:
原文章由 cockatoo 於 10-9-2007 12:27 PM 發表

午安啊karice大大,我只係新手:unhappy:

丫 請問有無大大知道有無類似某d鋪頭用ge透明方形公仔箱可以一個個咁疊上去ga?
因為屋企無乜位,只能向上發展:die:

果d透明箱好似係要搵膠片鋪訂造架.  

如果買黎 for display, 一兩個都 ok. 但如果只係 storage,  實惠d 白膠箱會理想d.

一個鐵一般既事實: 所有娃娃 (23cm, 1/6, 1/3) 都怕太陽曬架 :time:
原文章由 dangoberry 於 10-9-2007 12:44 PM 發表
玩 1/6, 23cm 呢類細娃有一個好處, 就係道具夠多!

武器槍械唔駛多講, 拍埋 re-ment 之類既生活系列都好好玩! 呢一點 1/3大娃就比較難啦. 

舉個例子, 之前係模型街見過有架 1/6 既綿羊仔電單車, 三舊都唔駛 ...

細娃娃體積比較細少....去旅行都方便擕帶:handshake:
不過大既可以換wig換眼仔咁..各有各好:love:
原文章由 karice 於 10-9-2007 12:52 PM 發表

dangoberry大大,早晨∼:)
你講ちっちゃなもこちゃん?
你咁樣講會引死好多人..:no:
不過又真係好可愛既....:shy:

大大帶 小靜瑠 出街影相, 唔駛怕俾人睇蝕:p

有次我係某商場見到有 1/3 娃聚:shiny:  但果d 途人......眼光好怪 :cool:

可唔可以話係歧視呢  :no:
原文章由 dangoberry 於 10-9-2007 12:53 發表

果d透明箱好似係要搵膠片鋪訂造架.  

如果買黎 for display, 一兩個都 ok. 但如果只係 storage,  實惠d 白膠箱會理想d.

一個鐵一般既事實: 所有娃娃 (23cm, 1/6, 1/3) 都怕太陽曬架 :time:

thx dangoberry大大回答:)

講起怕太陽曬,我本來見到一支uv消光噴油,見到想買,點知個店員話係油性怕會0拿爛膠叫我唔好用。咁樣用無uv ge一般水性消光噴油效果作用大唔大呢?
原文章由 dangoberry 於 10-9-2007 01:01 PM 發表

大大帶 小靜瑠 出街影相, 唔駛怕俾人睇蝕:p

有次我係某商場見到有 1/3 娃聚:shiny:  但果d 途人......眼光好怪 :cool:

可唔可以話係歧視呢  :no:

我唔會帶佢出街∼.....:unhappy:但旅行就會。
黑髮上面d塵好容易睇得出...,,

相信唔係歧視既....可能覺得奇怪...,或者八卦下既心態望望:ar:
原文章由 karice 於 10-9-2007 01:07 PM 發表

我唔會帶佢出街∼.....:unhappy:但旅行就會。
黑髮上面d塵好容易睇得出...,,

相信唔係歧視既....可能覺得奇怪...,或者八卦下既心態望望:ar:

講起除塵, 各位點做呢? 一般我用家用既除塵紙.
原文章由 dangoberry 於 10-9-2007 01:12 PM 發表

我有次用風扇吹,吹完再梳幾下,塵都冇左好多∼
雖然個方法怪怪地......:unhappy:
我聽人講用眼鏡布都可以的:sleep:
原文章由 dangoberry 於 10-9-2007 13:12 發表

我都係用水洗下, 或者化妝用品店買ge刷眉毛用梳梳下,夠細同密。
原文章由 karice 於 10-9-2007 02:37 AM 發表

神風怪盜........貞德:no::no:
乜原來有出嫁咩!?:shiny:
我細個好迷呢套的:shy:
女主角又靚:)

我又係好中意個女角:shy:
本漫畫我都刨哂
漫畫中的稚空靚仔過人型,
so冇買
e家諗番瑪朗冇老公倍有d可惜:die:

少女革命對我來說係一套好特別ge動畫
無論他的bgm,拍攝,剪接,故事鋪排都跟一本動畫不同
我喜歡這套跟EVA的原因都是一樣
有一種要人去"思想"他所拍的故事

黑介子實在太貴無法入手
也後悔沒有入到劇中學生會中茶具.....:die:
現在又是入手困難:unhappy:
原文章由 SHINJI。S 於 10-9-2007 02:51 AM 發表

嘩,好可愛有型既小狼:shy:
細過果時想買,可惜成日諗都係無買....

shinji kun,
唔好成日諗啦,中意就買啦
過左就好難搵架啦:^

小狼只有這套中國服是最有代表
用這個來當人型是當然選擇:!