Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] GUNDAM UNIVERSE 系列

上網睇圖 Nu Gundam, 特擊高達, 元祖高達有 metal Robot 魂 質素和感覺
Rider 發表於 8-4-2022 10:15 PM
上網睇圖 Nu Gundam, 特擊高達, 元祖高達有 metal Robot 魂 質素和感覺

官圖無限好

一百幾十一隻,你去買隻感受下咪得
Rider 發表於 8-4-2022 09:47 PM
請問有冇師兄有玩過 GUNDAM UNIVERSE 的高達 figure? 見價錢好平, 但做工質數是否都比 Robot 魂好? ...

其實我覺得gundam universe$100左右 性價比幾高。唔錯嘅造型、6”大過一般1/144 HG。主要係用料以abs膠為主、冇模型及robot魂咁硬、冇咁銳利。所以好睇係咩機體。圓潤啲嘅機體、元組或者TV Wing係列會好d。獨角獸、鐵血、00就一般。
請問有冇師兄有玩過 GUNDAM UNIVERSE 的高達 figure? 見價錢好平, 但做工質數是否都比 Robot 魂好? ...

插水時有買過兩隻, 玩兩野已經直接覺得絕對唔值一百

造型睇邊隻喇, 一半都不合格但都真係有一半合格, 你自己看眼緣, 反正官圖都俾你睇晒

膠質係接近R魂素質, 遠超舊底MIA

上色一般

以上都算, 然後就係缺點, 可動性極差, 呢樣千萬唔好同R魂或者HG比, 90年代頭的GUNPLA質素喇, 只會更差, 沒有更好

然後配件, 少到PK, 唔好話還原原設定所有, 連激光劍都係實色甚至無俾, 沙煞比最驚典 連盾都無, 係米好興奮呢? (但沙煞比可能個樣OK喇, 賣晒個喎)

最大優點係好L實淨囉, 由於起初設計係預俾鬼佬的小孩們虐待, 固此你用力掟落牆跌番落地都唔會爛的, 包括對角, 呢樣應該係所有日系高達產品都達到不了的天花板成就, 好勁吧?

最後呢度D人DILL DILL DILL, 包括我, 但我又發現出極都有及口價好硬個喎

我覺得拿HG比, 咁此系列都係值HG的價錢咁上下既, HG要砌要油, 佢唔洗, 而現在HG升價不少之下, 間接拉硬了此臭作系的價錢

GUNDAM UNIVERSE好過R魂?唔好玩啦!唔好話關節可動性不及R魂,就連裝備都俾唔齊,上面GP01FB同埋LEO連盾牌都唔俾過你,仲衰過十幾二十年前的Mobile Suit In Action(MIA)。一舊水樓下入手的話「可以一戰」,否則就正如eddiem249兄所言,買盒HG模型「齋啪」好過啦!如果Rider兄你唔信,不妨買盒Tallgeese試試,唔駛一舊水,保證你嬲到想扔佢落垃圾筒!
利申︰小弟有入W四子,插水價入手,神龍高達已訂。
之前玩開MG, 而家無心機砌,但又想個櫃多D人, 就插水價唔駛五草入左兩款,
大過HG好多, 比MG細少少,幾抵玩,外觀有D單調,自貼剩下的MG貼紙, 外觀即時升級

如再有插水價先會再買, 要MG size但無乜愛D角色又想擺埋其實係一個好選擇

延期發售
2022年5月 → 2022年6月発売予定
GUNDAM UNIVERSE MSN-04 SAZABI
GUNDAM UNIVERSE GF13-001 NHII MASTER GUNDAM
GUNDAM UNIVERSE XXXG-01S SHENLONG GUNDAM

https://tamashii.jp/importance/187/
啱哂五、六歲小朋友,唔駛砌,又ok靚
SDCC限定 GUNDAM UNIVERSE RX-93 ν GUNDAM [REAL MARKING PLUS ver.]

https://www.instagram.com/p/Cfvl ... ce=ig_web_copy_link

7月發售

https://tamashiiweb.com/special/gundam_universe/

g gundam其餘4子出埋反而有興趣
RG既價錢.......
出得SDCC限定版,好心B社幫隻ν GUNDAM補番支槍同埋個盾啦!咁鬼孤寒!
這個系列做得起實在始料不及。