Toysdaily 玩具日報

查看: 12705|回復: 18

[分享討論] 老餅時光 By Combattra V :Takatoku DX戰國魔神

戰國魔神豪將軍》(原題:戦国魔神ゴーショーグン)是於東京電視台聯播網自1981年7月3日至12月28日播出,全26集的機器人動畫。台灣播映時譯名為《宇宙王》,由華視於1986年7月4日~1987年1月16日,每週五下午五點播出。1985年Saban公司將《戰國魔神》與另一部類似題材的日本動畫《亞空大作戰》整合並重新配音配樂,更名為《麥克倫一號》(Macron-1,又譯《星球大戰》)後播出。1988年在中國大陸播出的即為此美國版本。

這套超級中古品於今年購入的,當時購入的原因只有三個,1是價錢非常相宜,相對全新品來説真是平了一平有多,2是除了缺了兩棵紅色子彈,基本他是全齊件的,3是他竟然連通常遺失的黃色大炮子彈也還是全在。當然我說是超級中古外盒跟主部份質素就不能要求太過高
但今日因為拿他出來拍照給我發現了原來兩棵紅色子彈只是給上手主人收納了在 ‘暗格’,才知道原來我這套是全齊件品,令我在佳節前夕收到驚喜

小弟的舊合金POST

金剛小宝貝: http://toysdaily.com/discuz/foru ... tra=page%3D1&page=1
超金屬鈇人28:http://toysdaily.com/discuz/foru ... tra=page%3D1&page=1

http://toysdaily.com/discuz/foru ... tra=page%3D1&page=1
無敵超人珍寶3: http://toysdaily.com/discuz/foru ... tra=page%3D1&page=1

銀河鉄道999: http://toysdaily.com/discuz/foru ... tra=page%3D1&page=1

*下面師兄話原來亞視有播過

多謝V大靚相!請出多D正post

豪將軍响香港名氣應該不高,原因可能動畫從未响香港播影過,又唔係經常响機戰登場(絕對唔係「膽」!)登場果幾集又勁唔好用,回避差,命中又差,裝甲又差,武器又差!
S2000AP1 發表於 24-12-2018 04:05 AM
多謝V大靚相!請出多D正post

豪將軍响香港名氣應該不高,原因可能動畫從未响香港播影過,又唔係經常响機戰 ...

多謝S2000AP1兄支持:64:

十卜!贱过摸腎割鬚根应该有在香港廣播過,重有一首超攞胆的粤语版主题曲,听到呢。。。。。

中古品中这只已经算很好状态,恭喜恭喜!

GOOD to see your sharing and thanks☺
故事已沒印象,只記得當時第一次在麗的看到,就覺得他非常華麗,不但外型,還有結合時內部一閃一閃的指示燈!
戰國魔神有喺亞視播過,出擊音樂又型,當年我好迷佢:DD
v大出品{:1_208:}

呢隻既合金部份係咪都係集中係小機械人度,  戰國魔神有集細版既合金不能變但就差唔多成隻都係係合金

亞視下午播的,因為要返學無得睇,只有放假放早才有得看,畫面華麗,好吸睛架!:DD
老模和群雄動都有買,合金玩具就太貴了:die:
{:1_377:}{:1_377:}
tower 發表於 24-12-2018 05:22 AM
十卜!贱过摸腎割鬚根应该有在香港廣播過,重有一首超攞胆的粤语版主题曲,听到呢。。。。。

中古品中这只 ...

多謝Tower兄支持:64:
WalkerMachine 發表於 24-12-2018 08:32 AM
故事已沒印象,只記得當時第一次在麗的看到,就覺得他非常華麗,不但外型,還有結合時內部一閃一閃的指示燈 ...

多謝Walker支持:64:,嗰晚終於見到你真人同你傾玩具經,好多謝你
wwwkcc 發表於 24-12-2018 08:36 AM
戰國魔神有喺亞視播過,出擊音樂又型,當年我好迷佢

我當年返而未睇過,可能屋企多數睇無線,多謝wwwkcc兄支持:64:
龍騎 發表於 24-12-2018 09:43 AM
v大出品

呢隻既合金部份係咪都係集中係小機械人度,  戰國魔神有集細版既合金不能變但就差唔多成 ...

多謝師兄支持,其實合金返而多數集中係主體機械人隻腳度,小機械人基本係全膠宴
robotkelvin 發表於 24-12-2018 10:13 AM
亞視下午播的,因為要返學無得睇,只有放假放早才有得看,華面華麗,好吸睛架!
老模和群雄動都有買,合 ...

下年Pose+出品的可以留意下,價錢應該比較相宜
合體的動畫找不到了,但合體時的背境音樂還有:
https://www.youtube.com/watch?v=ogN_gT7PFGo

故事大約係 真田博士 發明了 "瞬間轉移技術",而當時地球大部份先進國家,幕後已經被一個國際大財團操控,大財團亦想搶得真田博士的"瞬間轉移技術,而"瞬間轉移技術" 則藏在巨大戰艦Good Thunder內.......