Toysdaily 玩具日報

查看: 23515|回復: 22

[Hot Toys] Tokyo Comic con 2018 Hot Toys 展品

Tokyo Comic con 2018 Hot Toys 展品
果然 SW 係偏心靚D.....
最垃圾既Predator 無論戲同戲服~ 吾關HT事!! 但佩服出埋!
做乜銃夢加里個樣變曬.......
嗯...就住而家睇到既相黎講
HT既作品雖然係有相當既質素
但講真而家對英雄片同SW都開始睇到麻木
會睇戲都因為情意結,人偶都係睇相就已經滿足了

面對住其他細廠出既作品愈黎愈多
題材花多眼亂之外,造功同誠意都絕對唔輸俾HT

真係寄語HT:
UNDER迪迪尼既你,版權已經唔係多
黎黎去去都係英雄片同SW
唔係話你無其他題材
但當有日英雄片唔再係主流果陣,HT你係人偶市場仲有咩地方可以企?
我會話HT你既出品有相當質素
但呢個質素已經唔係你獨有既優勢
繼續不思進取
當有日玩家同炒家都厭倦左你既乜乜限定,次次排隊,題材無新意,質素亦跑唔贏人地
到時你唔好問點解了

very nice  發表於 2-12-2018 01:41 AM
bigbigfriend 發表於 30-11-2018 03:57 PM

由開頭植髮可動眼
變到膠髮唔知有無可動眼
再到而家換完衫唔知係乜水

HT連SAMPLE都可以咁HEA...{:1_216:}
Knightmare 發表於 30-11-2018 04:27 PM
由開頭植髮可動眼
變到膠髮唔知有無可動眼
再到而家換完衫唔知係乜水

我覺得做膠髮絕對有佢o既理由, 或者係植髮太難控制外型同難打理, ht應該係收到好多feeback先會改為做番膠髮...反而我覺得膚色比較奇怪唔知點解隻隻都要做到咁黑
bigbigfriend 發表於 30-11-2018 03:57 PM

原本打算訂,轉了膠髮就不用考慮了。
Lawchee 發表於 30-11-2018 07:19 PM
原本打算訂,轉了膠髮就不用考慮了。

真係唔知佢做mag膠 髮。呢款個版我諗趕走唔小客。
所以佢地咪響海港城開鋪lor,話明比你哋聽佢主打乜巿場la!
Missing the SOLO display.  Not good for me, I want the troopers...
Knightmare 發表於 30-11-2018 04:25 PM
嗯...就住而家睇到既相黎講
HT既作品雖然係有相當既質素
但講真而家對英雄片同SW都開始睇到麻木

明白HT依幾年大部分都係超級英雄 星戰角色

唔好用啲唔攞版權既品牌比 HT依家做到國際公司 個個版權都要錢
但係亦唔覺得少 除咗UNDER迪迪尼既版權 仲有對家DC 荷里活電影 連日本既電玩角色都有

超級英雄會沒落依點直係唔擔心 睇睇日本方面依舊係龍珠, 鐵甲萬能俠依啲上年記既玩具.

"細廠造功同誠意都絕對唔輸俾HT"? 現時細廠質素參差 誠意係有 但係造功比得上HT有幾多間.

如果HT玩少啲限定, 不必要既排隊, 公關問題,  繼續保持業界龍頭位置不是問題.
無隻靚,不過都有班人繼續麻木地買買買
kaselai 發表於 1-12-2018 06:00 AM
明白HT依幾年大部分都係超級英雄 星戰角色

唔好用啲唔攞版權既品牌比 HT依家做到國際公司 個個版權都要 ...

未知師兄有無參觀過大陸既討論區
其實而家市場上,同遊戲,影視相關既人偶/雕像選擇有好多
我都同意有參差既品牌,但做得出色既其實唔少
佢地唔係全部都無版權的

"英雄片沒落"我都覺得唔係咁易
只係覺得,當成屋都企滿IRONMAN,巨腸,黑寡婦,白兵,黑武士既時候
玩家仲有無心情去買新款?(OPEN END,可以有可以無)
當唔幫襯英雄片同SW時,HT可以提供既選擇係有但唔係多
有選擇既時候都要睇質素先會有銷量
近年做得好既都有,例如遊戲既BATMAN同雷電,電影既新版DX JACK船長,呢D都係出色既作品
但睇返beauty and the beast既emma, 同本篇較早前講緊既battle angle,應該都有唔少人卻步)

"玩少啲限定, 不必要既排隊, 公關問題"呢個非常同意
至於保持業界龍頭嘛
對於一件收藏品(或有人稱為玩具)黎講
題材岩唔岩自己,作品本身夠唔夠質素先係玩家會考慮既問題
{:1_228:}

真係黐鬼線 , 而家12吋區呢邊只係充斥住負面批評 , 唔怪之得點解啲真玩家話唔想再喺度出post。好同意有位師兄所講 , 唔該唔好再用啲冇版權嘅雜廠嘢嚟同肯出一大舊錢出嚟買版權去出玩具嘅公司比。嗰啲雜廠抄襲無版權嘢公司 , 完全唔需要同原創人負責 , 鍾意點出都得 , qc更加係可有可無無須負責 , 但啲價錢食水深到唔講以為佢畀咗版權錢。而家搞下搞下連啲商品介紹圖排版 , 諗都唔費事諗照copy其他公司個排版照出算。 呢啲咁簡單嘅嘢唔會係關公司資源是呀 , 完全係有冇誠意嘅問題。

唔係話雜廠嘢唔好 , 我都有玩不同品牌嘅1比6 , 有時啲原創角色週不時會出到好正添。但有幾多真係有誠意出嘅 , 真係心知肚明。唔明嘅上吓大陸或外國嘅forum睇下 , 邊啲品牌邊啲角色係最多人收藏同討論嘅 , 市場上嘅supply and demand係永遠唔會講大話嘅。就算當有一日市場主導唔興英雄或star War(SW已經興咗幾十年)嘅話 , 真係唔會覺得h記會仍然繼續出 , 而唔識轉當時市場最好賣嘅角色囉。其實h記識唔識做生意(尤其市場定位同方向) , 需唔需要其他人去提點 , 真係唔需要多講。

十幾年來喺td聽人鬧得最多嘅乜野花無百日紅呀 , 睇下你可以做到幾耐呀 , 頭幾年鬧人哋淨係出異形鐵血戰士跟住幾年又鬧人哋淨係出batman , 之後就閙iron Man跟住marvel到star War。做生意主攻最賣得既產品都好似有錯咁 , 再講請問有邊間1:6公司出既有版權野係多過H記撇除左Marvel同Disney所出既其他角色 , 請指教? 咁多年嚟都有唔少有誠意嘅公司嘗試出一啲特別或唔係大路嘅角色 , 但最後又有幾多人買呢 , 呢啲公司而家又去曬邊呢。

做生意嘅梗係面向國際 , 不停開拓新市場吸納新玩家先可以長久㗎啦。呢十年關於電影嘅玩具產業嘅盈利增長有幾大知唔知 , 最簡單睇下lego而家出得最好賣嘅角色係乜 , 或者有邊啲種類角色係會最多不同公司出就知啦。如果真係學某啲香港人咁講 , 條生產線唔應該出咁多受歡迎嘢 , 而出多啲另類嘢(即係佢哋小數人自己鍾意嘅嘢) , 唔可以乜嘢忘本呀 , 唔可以對佢哋乜乜乜。 如果H記真係咁做 , 就真係食得屎啦 , 仲會好似今日咁越做越大。

唔好意思 , 太多廢話有感而發。有陣時只係覺得點解我哋香港人永遠要將人哋嘅缺點放到無限大 , 但人哋有嘅優點就可以視而不見 , 當係老馮應該嘅。