Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 老餅時光 by Combattra V: Popy超金屬鈇人28

《鐵超人》(日語:鉄人28号)是1980年10月3日至1981年9月25日間於日本電視台播出的機器人動畫,由日本東京MOVIE製作,為橫山光輝漫畫《鐵人28號》的第2次改編動畫作品,播映時間為每週五18:00-18:30。台灣於1987年11月11日至1988年9月14日間,由台視引進於每週三18:00-18:30時段放映。
這套動畫在製作與播出時,標題並沒有包含「太陽的使者」,當時比較普遍的是書面資料會於標題後加註「(新)」作標記。之後坊間為方便區分,往往借用其片頭曲名字來稱之,直至2001年發售DVD版本時才正式採用《太陽的使者 鐵人28號》(日語:太陽の使者 鉄人28号)一名。

"超金屬"呢個糸列(其實只出了一隻)屬於Popy當年一個新糸列但不知是否消量問題所以出產一隻以後就無後繼...........亦正正可能呢個原因令到佢成為後來成為大部份合金收藏家嘅target
早前Evolution Toy亦出產咗"超金屬"鉄人28嘅致敬版, 喜歡與否就見仁見至:78:
小弟呢套鉄人28屬於中古品, 缺鼻托及紙隔,其他尚算齊件,鍍銀一般, 但正正不是全新質數價錢便可以相宜小小, 全齊的話起碼要比多20%價格

小弟的舊合金POST

金剛小宝貝: http://toysdaily.com/discuz/foru ... tra=page%3D1&page=1
銀河鉄道999: http://toysdaily.com/discuz/foru ... tra=page%3D1&page=1

超合金玩具實物內構創先河定係呢隻鐵人28號!:36::blame:
呢隻鐵人28之前,其實已經有好多機械人玩具都有內構這玩意,不過就係冇用到合金!:45:

即管如此,第二隻量產實物內構超合金肯定唔係bandai 超合金魂dx01果隻!:38:(action toys?yamata?請真正玩具專家請解答:77:)

非常多謝CombattraV分享:$
v大, 傳說個升降機好易有問題, 你果隻有無事.
呢只無駛用apps既星星閃.....都閃到爆

by the way.....C兄既珍藏係放屋企定係倉 ......數量太勁?
S2000AP1 發表於 19-11-2018 02:54 AM
超合金玩具實物內構創先河肯定係呢隻鐵人28號!
呢隻鐵人28之前,其實已經有好多機械人玩具都有 ...

Thx  for support CHING:64:............................
龍騎 發表於 19-11-2018 10:09 AM
v大, 傳說個升降機好易有問題, 你果隻有無事.

Lucky it's still work:(...............
nela 發表於 19-11-2018 10:09 AM
呢只無駛用apps既星星閃.....都閃到爆

by the way.....C兄既珍藏係放屋企定係倉 ......數量太勁? ...

Thx Nela hing:64:..................