Toysdaily 玩具日報

查看: 15242|回復: 2

[軍事] トミカ自衛隊 (長文, 多圖注意)

トミカ呢排出啲車仔開始有啲吸引,
其中今個月推出嘅 96 號自衛隊高機動車,
更推出初回特別版, 係冇蓬加坐滿士兵嘅配搭,
トミカ比較少出涉及軍事嘅車輛,
雖然先前亦出過 114 號輕裝甲車, 同 Pentium 嘅 90 式坦克車,
但係相比其他車種, 涉及軍事題材嘅印象中真係少之又少,
最記得 7、80 年代 Tomica 出左三款 Toyota 自衛隊軍車,
分別係救護車、火箭發射車同貨車連大砲。
雖然在下唔係軍事迷, 但係今日收到呢兩架自衛隊高機動車,
著實令在下感到非常吸引, 絕對不入不可!

同場再加埋上月推出嘅 5 號 Toyota Dyna 拖車

相比起 N 年前出嘅 2 號三菱 Canter, 今次呢架 Dyna 支臂可以郁得

跟住就係我地今次嘅主角啦!

通常版

折走帳篷

初回特別版

一齊開頂

通常版車頂嘅帳篷亦可套落初回特別版

トミカ自衛隊

特寫 -- 69 號 Toyota 自衛隊軍車連大砲。
記得細個果陣仲有一架 77 號火箭發射車, 係用後期車轆,
不過年幼無知已經比在下玩爛左。呢架 69 號係使用舊款車轆,
係兩年前喺 ebay 由日本必返嚟, 不過價錢都幾乸脷,
亦係在下咁多架中古 Tomica 之中入手最貴嘅一架,
不過呢架軍車真係好難再揾到...

本來在下亦有諗過入埋 Pentium 版嘅 90 式坦克車,
呢款坦克車仲有特別版, 車頭有鏟嘅,
不過在下依家有 "履帶恐懼症", 怕啲履帶日子耐左轆幾轆就會斷,
所以到依家都唔敢入...

下個月同十二月將會有 66 號廣島電鐵 650 形電車,
同 127 號日通平治發電機拖車, 期待!

Thanks for reading~
Thanks for sharing
多謝分享. 睇相架軍車真係做得幾好喎. 不過唔係我杯茶所以無入.