Toysdaily 玩具日報

查看: 12507|回復: 12

[活動展覽] 我係電腦公仔Classicbot嘅設計師。我會係TCM展出。請大家....

Hello. 在下係土生香港人。設計咗一系列以懷舊電腦為主題的figures. 玩具都不經不過面世咗差不多二年 (16年toysoul 展出prototype)。同呢度嘅師兄一樣我自小都係一個玩具迷。能生產自己嘅玩具可謂夢想成真。都算好彩, so far 消量不錯。
不過在下比較專注做網上消售去外國市場。香港消售網反而未做得好好。目前只在皆旺地庫Toystation 有賣Classicbot 系列。(我係one man band ,設計,傾消售,寄貨一腳踢好多嘢未兼顧到)

明日開始我會在Toys Collector Martket  展出,有興趣的師兄可來幫趁下。個show 係荔枝角D2 Place One 19-21日
隨咗普通版外我仲會帶少量黑色泰國特別版。
最後有仲會係會場開訂新產品iBot G3
最後我希望可以係Toysdaily 多啲同大家交流下。

背部花咗好多心機㗎

泰國特別版,好明顯係靈感來自Tron

垃圾桶trash icon 立體化

iBot G3 在下都出盡力咁設計,同部電腦一樣會係磨沙透明外殻。希望係合理成本下做得最多detail

{:1_377:}{:1_377:}
支持香港設計,祝你成功~~
好懷念隻G3,同果隻難以渣手的ufo型mouse。
凡高 發表於 19-10-2018 01:47 AM
支持香港設計,祝你成功~~

多謝你啊
香港雖然係細,但都有唔少人努力做玩具
bfish 發表於 19-10-2018 08:30 AM
好懷念隻G3,同果隻難以渣手的ufo型mouse。

g3 真係好靚。隻mouse 我都會出,佢真係用得耐會手痛:69:
Add oil pal!  D.M.S. support! {:1_220:}
Douglas.M.Saint 發表於 19-10-2018 02:49 PM
Add oil pal!  D.M.S. support!

多謝德哥,你會唔會來TCM?
Classicbot 發表於 19-10-2018 04:07 PM
多謝德哥,你會唔會來TCM?

Sunday. :){:1_220:}

你就係戴眼鏡,有鬍鬚,幾高大那個人??我是否認錯人呢??

以前在會場內見有部大部的玩具,是用真實電腦改做的嗎??見隔離企著一個人和人解說,那個就是你嗎??

其實我有買 classicbot ,因在下都是用 Mac 的,但為何初時我在網上見名稱是 Macinbot 呢 ??是因為版權問題而改名嗎??

說實話我都可能會買iBot G3 的 !!
o i saw this on sale last time did not know is ching design.
Lau 發表於 19-10-2018 09:24 PM
你就係戴眼鏡,有鬍鬚,幾高大那個人??我是否認錯人呢??

以前在會場內見有部大部的玩具,是用真實電腦 ...

haha I am a short guy. a bit fat. I do wear glasses. Yes I used a real computer to modify for a display model. Keep in touch for iBot, I don't know the order venue in Hong Kong yet. Sorry cannot tell you much about the name change for legal reasons. But I think in long term it is good, I can do more than computer designs.
Thanks so much for your support.
Classicbot 發表於 20-10-2018 02:23 AM
haha I am a short guy. a bit fat. I do wear glasses. Yes I used a real computer to modify for a di ...

我有到荔枝角會場,終於見到你真人喇,你都幾好傾!!

忽發奇想,在下想起了這個 Apple iMac 廣告!!廣告好攪鬼,又好得意!!

若將這部 iMac 造成玩具,定必很好玩,不過要造到真的一樣郁得,可以向前,向左,向右郁,又可以伸脷出來 (CD tray),咁至過癮!!

唔知要做到咁難唔難呢??

如果你肯出,我一定買!!