Toysdaily 玩具日報

[分享討論] HG 1/144 Tieren Ground Type

Hello 大家好,今年第三件成品 - 陸戰型鐵人,同大家分享。

因為鐵人造型怪相,完全唔似傳統MS,覺得佢好特別,一路都想收番屋企。
無奈屋企既山積足夠我再戰5年(或以上),所以忍手好耐都無買到。
收佢番屋企既契機係有位朋友好平咁將素組完成既鐵人用好相宜既價格賣出,又心動又衝動咁就行動咗...

交收完番屋企一睇,大致良好,係唔見咗背包條天線,算啦。
但係原主人水口剪得真係麻麻,咁跟住就先成件拆散晒逐件跟,順便了解一下鐵人既構造。
咁有無慳到時間呢﹖我諗有既。

跟咗之後就上底油(淺灰色),諗住跟手上斑點迷彩 (上次虎紋迷彩仲未受夠教訓...)。
失敗,油到似PAT 屎咁既效果。
頂,底油同面油都係油性漆,要洗好大功。
結果變招上晒暗綠色遮住先算。
好彩遮得住,出嚟仲有啲似軍車咁,好繼續。

然後補油同上水貼。
喺呢個時候,我真係好想貼一粒大星,再貼多個美女上去,可惜手頭上無呢兩樣水貼。
唉,資源唔夠,唯有舊物重用。
GIRORO 伍長頂替住個靚女先啦唯有。
(我覺得今次水貼整體貼得幾好)

作為戰車,加番枝大炮、機槍同火箭發射器都好合情合理丫~

繼續我最愛既舊化,點解﹖因為可以將好多瑕疵遮住囉(手油上色超多筆痕呢)。
先用白色做漬洗。
登登登登,係咪好似經雪地歷練既機器呢,我鐘意今次白色呢個嘗試。

再做甩漆效果,輕輕地用海綿親吻鐵人每一吋既裝甲。

嚟到呢一步,其實可以交貨。
今次又係,手賤,想色彩層次再豐富D,想再加入少少鐵鏽色。
眼高手低,都係做唔到滿意既鏽蝕效果,仲攪到色澤基調變晒,恨錯難返。
還好學習到繪畫鏽水迹的手法,都算有少少收獲。

交貨 (雖然沒有噴消光)
擺個POSE,影幾張相留念。

我係鐳射大炮(誤)

忘記我伍長了嗎﹖

以上係小弟的分享,歡迎賜教。
very nice work indeed~
我山積足夠我再戰10年(或以上), but i won't stop buying new model kits:DD

like weathering {:1_226:}
超正, {:1_377:}
一個滿用心的報告啊
請繼續努力   期待著你的活躍

^^
買埋藍機紅機啦!