Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 1/6 機動奥特曼-早田進次郎版(ULTRAMAN)

RX-78-02 發表於 10-11-2018 11:17 PM
謝謝回應,也想問問您的奧特曼的紅色是原色還是再上紅色呢?

就是之前看到您的分享,今天也入了奧特曼, ...

原色,冇油,只係手關節位才油左紅色,恭喜大大入手,砌好記得分享播:D
DVD迷 發表於 11-11-2018 01:32 AM
原色,冇油,只係手關節位才油左紅色,恭喜大大入手,砌好記得分享播

謝謝無私的分享!很喜歡您介紹的電鍍筆,這也解決了手上兩台1/6電單手的電鍍件水口問題!

我也想將來完成後分享,但這裡的圖片分享,實在比完成一盒PG還要有挑戰!
DVD迷 發表於 14-10-2018 08:22 AM
全程都係手油,冇噴,你可以噴的,因為我唔方便再噴野,只能筆油
...

師兄,請問手油冇筆觸,有冇秘訣可以分享一下?
ice-mocha 發表於 20-11-2018 10:20 PM
師兄,請問手油冇筆觸,有冇秘訣可以分享一下?

冇咩秘訣,都係按自己亂想亂油的,電鍍筆係難用左少少,當然啦,我都自學用左一年才明白電鍍筆的,有高手可能一日就明白,因為我不是高手:77:
DVD迷 發表於 20-11-2018 10:34 PM
冇咩秘訣,都係按自己亂想亂油的,電鍍筆係難用左少少,當然啦,我都自學用左一年才明白電鍍筆的,有高手 ...

睇片見你好熟手,油得好靚{:1_377:}

用左幾多支電鍍筆? 幾錢支?

電鍍筆係唔係要厚塗? 等佢自然乾時自動平滑化?
DVD迷兄,想請教你用幾多mm電鍍筆?
sniperxp 發表於 21-11-2018 09:46 PM
用左幾多支電鍍筆? 幾錢支?

電鍍筆係唔係要厚塗? 等佢自然乾時自動平滑化?

兩支2mm加一支1mm
pastng 發表於 6-12-2018 12:47 PM
DVD迷兄,想請教你用幾多mm電鍍筆?

2mm和1mm,兩支夠用,1mm只係油凹位,因為2mm油不到
{:1_221:} 用筆油可以有咁嘅效果!
DVD迷 發表於 6-12-2018 04:16 PM
2mm和1mm,兩支夠用,1mm只係油凹位,因為2mm油不到

Thank you very much!!!!!!!!!!