Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] Ka Signature Metal Robert魂 Z plus C1

Z plus 是Katoki 老師的成名作之一。於1980年代後期刊登於Model Graphix 雜誌內。自從在八十年代後期看過Z plus 於Model Graphix 內刊登的變形過程,一直期待有完全變形的模型或玩具出現。GFF 0017b Z plus 已經做到無需換件,便可以變成wave rider 形態,但由於材質問題,較為鬆散,易甩件。今次Ka Signature 系列,改用金屬關節,變形時不會有甩件的情況,結構非常緊密,完全表達到Z plus 設定。還有,是完全上色加上迷彩及精緻絲印警告標誌。真的很完美!期待之後B社會生產Z 及 Z plus A1 。

今次拍攝把MG Z plus A1,GFF 及 Ka Signature Metal Robert魂 Z plus C1放在一起,見證時代的進步!

(關於Z plus 機體資料,上次分享GFF0017b Z plus 已經有詳細介紹,不再重覆了。http://www.toysdaily.com/discuz/ ... tra=page%3D1&page=1 )

謝謝分享。很不錯的一支變型玩具。{:1_208:}
謝 ching 有心分享. ching 係 Zeta fans? 連 MG P2/3C Zeta Red 都有 {:1_377:}. 我兩 隻zeta plus c1仲寄緊黎,希望快D收到.
小腿左右夾口位退步到仲衰過hguc{:1_206:}

{:1_377:} 好正,一定要 十卜 一下。
靚相!{:1_377:}

請問師兄變型過程有冇特別要留意嘅地方? 我拎左返屋企之後一直未有時間開盒,諗住今晚夜d剪綵兼試變!
Aviator2005 發表於 5-8-2018 06:55 PM
靚相!

請問師兄變型過程有冇特別要留意嘅地方? 我拎左返屋企之後一直未有時間開盒,諗住今晚夜d ...

多謝欣賞。主要拉開大腿連接腳部金屬關節要留意一下。初變是好緊的的,也有機會未能扣上背裙甲。但就算裙甲扣不到,也不會影響變形的。
tman 發表於 5-8-2018 04:46 AM
謝 ching 有心分享. ching 係 Zeta fans? 連 MG P2/3C Zeta Red 都有 . 我兩 隻zeta plus c1仲寄 ...

買兩盒绝對是正確的選擇!兩個形態也太靚了。
Aviator2005 發表於 5-8-2018 04:55 AM
靚相!

請問師兄變型過程有冇特別要留意嘅地方? 我拎左返屋企之後一直未有時間開盒,諗住今晚夜d ...

This video (~4:20) has a very detailed transformation. It is in Japanese though.
https://www.youtube.com/watch?v= ... ist=WL&index=37
影得好靚呀師兄:shiny: