Toysdaily 玩具日報

查看: 17393|回復: 13

[分享討論] SHF CATWOMAN & MAFEX SELINA KYLE 2.0 比較

今年1月見到 MAFEX 面相做得唔錯, 於是買左, 之後公佈 SHF 推出, 都心大心細,
不過都係買左

左MAFEX, 右SHF, 面相我都係覺得 MAFEX 比較似 Anne Hathaway

SHF 眼罩鏡片比較清, 都試過交換眼罩, 勉強都可以, 當然唔fit位

MAFEX 多一個冇眼罩頭, 但我覺得呢個頭面相唔多似Anne, 有眼罩似D

SHF 頭髮多左一個關節, MAFEX係冇, 所以 SHF 頭可向上多過 MAFEX

手臂活動範圍

腳部活動範圍

之前我買過 SPIDER-MAM HOMECOMING 既 MAFEX同SHF, 情況都差不多,手臂活動範圍都係 MAFEX大過SHF,
不過 SPIDER-MAN 腳部就 SHF郁得多過MAFEX

腳掌位 SHF 腳趾位多左一個關節, 不過整體來講鞋位都係 MAFEX 好睇

雙手持槍
MAFEX

SHF

坐 BATPOD, 因我只有 SHF BATPOD, 所以冇 MAFEX BATPOD 對比:(
SHF

MAFEX

SHF

MAFEX

多謝觀看:77:

謝謝大大將呢2隻比較,我都心九細,結果無買shf,  好在大大講mafex似些(眼罩頭)。

我諗shf 件衫似皮革多些,mafex的粒粒始終太大粒
mushroom 發表於 5-8-2018 12:16 AM
謝謝大大將呢2隻比較,我都心九細,結果無買shf,  好在大大講mafex似些(眼罩頭)。

我諗shf 件衫似皮革多 ...

我兩隻都鐘意{:1_221:}

Part:
非常多謝比較分享
我個人prefer SHF版多d, 不過2款我都覺得太貴(差不多5百蚊), 所以2款都無買.

ps: 價錢接受能力人人不同, 沒有對錯
個人感覺SHF個身衣服整得好睇D,但 MAFEX 個頭靚D:(
SHF hip位細d........
nela 發表於 5-8-2018 05:03 PM
SHF hip位細d........

對,而且mafex活動幅度大很多,shf如果想展現美態係難好多,mafex輕易做出挺胸吉籮動撩人動作,mafex是寫實型面相,shf有點卡通化,我就兩隻都喜歡,不過要留意shf qc做工得差勁,面相腮位竟然存在大水口,雖然遠睇唔覺,但你收人差不多五魚又無配件,係咪應該做好d
交叉人 發表於 6-8-2018 12:30 PM
對,而且mafex活動幅度大很多,shf如果想展現美態係難好多,mafex輕易做出挺胸吉籮動撩人動作,mafex是寫 ...

shf個水口位真係幾外眼, 越講越覺:x     
Mafex 個面相比較似Anna Hathaway,我見好多師兄隻SHF 水口真係唔掂,好彩我果隻尚算正常
SHF D關節成日都好顯眼
Shf之前一直忍手,不過見佢跌穿4舊終於失守!379入左!
Shf果隻企都有D困難,腮位係破相,尚好個樣都係靚既,整體3百幾有愛都值得入!但二揀一must mafex