Toysdaily 玩具日報

[詢問] 而家冇左Y拍, 大家邊道買二手玩具?

我覺得好好,拍賣九成都係浪費時間,最後都係高價賣出
而家咩手續都唔使,買賣方便好多,炒價覺得值就比,唔值就唔使理,等佢有價無市
以賣家而言,Carousell 係人多,但十個出價十個半係得淡笑
即使你街價8拆賣,佢地都會出7拆價,用幾年前發售價去計

一d街貨充足既新玩具,佢地更會去到5拆出價

現在反而係yahoo, 係可以正正常常賣到
lastblade 發表於 12-8-2018 11:34 AM
以賣家而言,Carousell 係人多,但十個出價十個半係得淡笑
即使你街價8拆賣,佢地都會出7拆價,用幾年前發 ...

個apps根本冇競價function改錯名唔應該叫旋拍 叫旋壓
呢個apps保障自己多過保障賣家
賣唔出 叫你畀錢買泵 泵仲要唔會因為你買賣有好評而畀幾個你
仲會叫你降價

差如Y拍都唔會咁 bye 旋壓
買既人就.....同你一樣九成新品開八九折價
十單得一個會用你開個價trade
哈 着數想攞盡 未到2047就一樣
所以咪沉降 鉛水 短莊

Endless 發表於 13-8-2018 04:37 PM
個apps根本冇競價function改錯名唔應該叫旋拍 叫旋壓
呢個apps保障自己多過保障賣家
賣唔出 叫你畀錢買泵  ...

Carosell真係同fb方便版,基本上價錢係傾出來
lastblade 發表於 12-8-2018 11:34 AM
即使你街價8拆賣,佢地都會出7拆價,用幾年前發 ...

就算一隻shf全新set 100蚊都夠膽死再壓到80蚊
yugi 發表於 14-8-2018 11:58 AM
就算一隻shf全新set 100蚊都夠膽死再壓到80蚊

那旋拍, 风氣係咁, 平了仲要人壓...:70:, 吾Q理佢, ok

Y拍也跟啊...
FB 也是啊...{:1_206:}
我覺得根本就係人質素問題,
hk市場咁細,擺喺邊度賣都一樣,
99蚊貨出價60,
真係沒$唔好學人玩玩具啦!!!
但亦有好多賣家d價錢開到好低好cheap鬥平,
呢d都係助長d乞兒客原因!!! {:3_143:}
嘰嘰怪 發表於 15-8-2018 02:31 PM
99蚊貨出價60,

其實可以開1蚊,等買家開價
而有好多買家都係收買佬,佢地開的是生意成本價,即係要轉手賺錢,若唔急放可以等,不用理會
嘰嘰怪 發表於 15-8-2018 02:31 PM
99蚊貨出價60,

係, 當有賣家set過低價跟住以後高過呢個價的都無人要
都係bid有趣味D, 落bid搶吓先過引, 高過心目中值就可以唔bid,  有生氣D,
旋拍我都賣到野,不過完全冇氣氛。{:1_198:}
yugi 發表於 15-8-2018 03:27 PM

Hottoys 無咁樣,連KA都唔係咁

fb多到數唔哂{:1_214:}
mushroom 發表於 15-8-2018 02:38 PM
其實可以開1蚊,等買家開價
而有好多買家都係收買佬,佢地開的是生意成本價,即係要轉手賺錢,若唔急放可 ...

多謝mushroom兄指點,嗰啲cheap形收買佬當然可以不理啦,而且又唔係等住嗰幾十蚊開飯,thx!!!{:3_137:}
yugi 發表於 15-8-2018 03:27 PM

對的,所以好多時要等運到啊!!!{:3_132:}
買就想平買
賣就想貴放

人性如此

like! like! like!  發表於 18-8-2018 01:53 PM