Toysdaily 玩具日報

查看: 10445|回復: 8

[分享討論] 1/144 Kapool 卡普爾 (定係要叫Capule?)

難產既一年,終於有第二件完成品,爭一件可以追平上年紀錄。

卡普爾,喺 Turn A 套劇出作為黑歷史既一部份,其實係對我完全無影響的。
我對呢架機體既印象仲停留喺第3次機械人大戰,經典既水戰炮灰機一員。
(對唔住,ZZ高達我都係唔過電的。)
點都好,有模型套件出都總好過無。

講番模型,好陽春,唔上色真係頂唔住。

做無縫己經係基本動作,分件都仲一路嘗試緊,效果唔太好。
對掌有好大條縫,條腰成條欄腰斷,頂(最高之文化)。

上色一向都係小弟既死穴,今次仲要全筆塗轉色,真係要有好大勇氣先提得起枝筆。
先上一浸油性深灰色打底先。

面油方便,用咗珐瑯油 (!) 。
事關youtube 睇到日本人教學用油畫手油,利用深淺白色畫出不規則表面。
睇落好易,其實好難。
事關同樣珐瑯油一路油一路溶走先前嗰浸油,好難控制,結果油到好厚又一撻撻...

見唔見到個龜殼同手腳有都有D 打散咗既藍色呢﹖

心機就俾咗,效果就唔係好見到,心情都差D。
輕微補色後,就變成咁。

做到咁既貓樣,已經想收工...
就係過唔到自己嗰關,又痴痴水貼整色整水先。
我睇其他師兄痴水貼真係畫龍點睛,但自己痴就硬係畫蛇添足咁, 好狗肉。

頭先提到面油都係用珐瑯油,問題來了﹕點樣再做洗色呢﹖
一個唔小心,溶色溶到好似惡魔人俾惡魔呑沒溶化咁。
噴消光漆保護試試。
雨天噴消光,無心插柳地得到一個不規則既視覺效果出嚟,幾好。
另全身深淺不均既藍色明顯咗少少,更好。

不過無用丫,我只係試吓用少少墨線筆上線,即溶,取消洗色既念頭。

最後工序,第一次試用既田宮舊化粉。
不得了,簡單易用,新手都好易做到恰當既效果。
鐘意做舊化既朋友真係要入手。
好去相。

下半身未做同上半身做咗舊化既對比。

最後影相留念,YEAH~~!!

最後,如果改埋前臂做旋轉關節,手既動作會自然得多。

多謝觀看。

It looks so good when all works are done. Thanks for sharing. Really nice work!
模型吾多現到有。。。
成品差不多兩舊。。{:1_376:}
nice sharing.
good weathering.
最后成品真係唔差喎, 正{:1_377:}
真係正到爆
看到大大的文
感覺是一位玩家

模型 不去裝組  只是一排膠啊
組 就對了