Toysdaily 玩具日報

查看: 8857|回復: 10

[個人收藏] 【龍珠Z】Figure-rise Standard~人造人18號

SNK 2D格鬥GAME餓狼3 Blue Mary原型{:1_223:}
Blue Mary可稱得上係慾望化的18號  :@  身才更有睇頭{:1_221:}
龍珠系我第一隻拼裝模型亦係最後一隻
原因是角式取向....
自從知道SHF係魂限後唔值高追成為怨念物....
行過模型店俾我見到就買了
其它角式不感興趣
模型即係模型
素組好頭髪分割並唔係咁好
額頭上頭髪本來 水平線分界
模型呢做到v字型
好唔順眼
可替換表情臉
但係邊縁密合度唔佳
睇落似戴咗面具咁款
砌而成既頭輪廓表現好唔自然

最唔愉快既係換手掌部份....乜咁易爛GA:blame:
對Figure-rise Standard 龍珠系列模型的確有負評既陰影啊:sad:

:die::die::die:

慾望化的18號{:1_203:}
我都只係入了呢隻龍珠模型
VERY NICE~{:1_377:}
我都睇過D玩評, 頭髪真係缺點, 因要換面, 又唔可以做無縫
不過入左17號, 18號都會入埋

Figure化的 Android No.18慾望化先有咁既身才....

乜原來呢個系列D膠咁化學?因為買唔到SHF個隻布羅利,仲諗住買呢個系列來玩下,睇來要認為考慮一下了!
THOUTHER 發表於 10-6-2018 11:24 PM
乜原來呢個系列D膠咁化學?因為買唔到SHF個隻布羅利,仲諗住買呢個系列來玩下,睇來要認為考慮一下了! ...

主要係拳頭手ball頭裝入手腕埋藏位好緊  扭力出事...

如果用銼執細ball頭一圈
再套入感覺無咁緊易轉動時就頸位唔會發生咁既事

布羅利唔知有無改善到套入造型手扭動過緊問題....都可以一買既
只要小心d就可如常把玩

諗過既然爛手掉咗佢好可惜

如果買新又唔保證唔會再度發生同類事件....

唯有動工做手術希望挽救到

時間一分一秒過去
鑽孔 找銅枝做連接終於將三件嘢....

有凸有洞就要落AA然後篤入去
順手用銼執細ball頭一圈
當套入時鬆動番可減低扭動摩擦力
拳頭手插入就更持久耐用了:)

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
我都有砌,頭髮真是缺點
師兄18號衣服及耳環的細節有上色... 讚!
個人認為:模型與SHF或1/12 figures 始終是不同玩法... :)

Thanks shf如果能夠再販就好囉  發表於 12-6-2018 02:32 PM
THOUTHER 發表於 10-6-2018 11:24 PM
乜原來呢個系列D膠咁化學?因為買唔到SHF個隻布羅利,仲諗住買呢個系列來玩下,睇來要認為考慮一下了! ...

值得入一隻,特別布羅尼身型好過shf