Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 近幾年嘅 Transformers 嘅 main body, Takara 有冇份 design ?

都知道美版同日版係會有啲分別, 但係 main body 大致上都係一樣. 最多有時個頭唔同.
噉近幾年嘅 body 開發有冇 Takara 份?
{:2_286:} 有冇人知 ?????
基本上應該是 hasbro負責企劃及品牌方向,而TakaraTomy 則負責設計。一般是美版先行,给TakaraTomy時間去決定修改與否來增強在日本本土的競爭力。

不過最近的power of the primes 系列已經確認 日版和美版完全沒有分別。 應該是基於成本考慮。
鬼佬識鬼設計   掟俾TT又諸多限制
Prime1031 發表於 30-5-2018 09:45 PM
基本上應該是 hasbro負責企劃及品牌方向,而TakaraTomy 則負責設計。一般是美版先行,给TakaraTomy時間去決 ...

之前好像有說法話孩記唔想日版影響美版銷量,唔准TT社改模,變相將美日兩版統一,唔知係唔係真,不過咁做法對一眾玩家而言絕對係一大損失!
nimiao 發表於 30-5-2018 10:44 PM
鬼佬識鬼設計   掟俾TT又諸多限制

Netflix 嘅 THE TOYS that made us 都係咁講, 冇咗 takara design 嘅 transformers 根本係垃圾!
唔只POP美日無分別
Studio Series都係。。。