Toysdaily 玩具日報

查看: 16889|回復: 16

[玩具報告] 遲來的 Thor: Ragnarok Hulk

SHF --- Thor: Ragnarok Hulk 公佈初期因售價太貴及頭盔不能脫掉, 引起大量玩具迷不滿, 認為Bandal 偷工減料, 相對於其他公司出品的Thor: Ragnarok Hulk 配件小而價格高!!

事實上SHF --- Thor: Ragnarok Hulk 的確是配件小及價格高, 完全被其他品牌比下去, 但他們完全沒有考慮到玩具造型及可動性兩大重點身型!

從網上的短片可以肯定, SHF --- Thor: Ragnarok Hulk 的可動性很完全擊敗了其他公司的出品, 頭, 頸, 胸, 腰, 手腳等基本 SHF 關節全部齊全; 另外頭盔及肩甲設有可動關節, 避免其他品牌因身上盔甲而影響可動性; 關節鬆緊度很好, 雙手提起巨型武器或更換配件, 關節亦不會鬆脫, 站立時亦十分穩固, 擺任何動態姿勢都沒有問題; 雖然頭盔不能脫掉, 但亦有兩款面相可替換, 分別是正常及忿怒面相, 玩家可按照動作而選擇合適的面相!

上色方面, 身體大部份位置是注塑色, 綠色的膚色比前一款 SHF Hulk 深色, 跟電影十分接近; 身上盔甲加上金屬色及細緻的戰損舊化效果; 面相亦塗上顏色, 上色精緻, 沒有缺油, 偏差和剔花等上色問題!

配件方面, 附上兩款面相, 三對手腕及一對巨型武器, 可惜是的武器沒有舊化效果!

巨大身形加上高可動性, 導致玩具分件數量比一般的SHF多, 令售價亦提升了不少, 可見BANDAI 在控制成本方面十分利害! 小弟是追求可動性多於上色細節, 因此早已決定選擇售價較高的 SHF --- Thor: Ragnarok Hulk ; 所以頭盔不能脫掉沒有感到失望, 相反可動性及造型方面, 卻比小弟預期中更佳, 是現時 6" Thor: Ragnarok Hulk
玩具之中最好!

http://gumng522.blogspot.hk/2018/05/shf-thor-ragnarok-hulk.html

http://gumng522.blogspot.hk/2018/05/shf-thor-ragnarok-hulk.html

頭盔不能脫掉,孩佬完全贏了!:78:
Mcfarlane 發表於 12-5-2018 04:16 PM
頭盔不能脫掉,孩佬完全贏了!

孩佬最大弱點係兩件武器支棍軟,好快就彎晒…當然價錢平好多,都唔錯。
Mcfarlane 發表於 12-5-2018 04:16 PM

孩佬件甲礙手礙腳, 可動廢到爆, 只係價錢平, 可以不理

睇你要d咩!!
我就因為玩過孩佬果隻, 唔滿意, 先放棄孩佬
numan123 發表於 12-5-2018 04:47 PM
孩佬最大弱點係兩件武器支棍軟,好快就彎晒…當然價錢平好多,都唔錯。 ...

唔止, 件盔甲頂住哂, 動作上完全擺唔到!
純係企定定都唔錯
gumng 發表於 13-5-2018 11:24 AM
唔止, 件盔甲頂住哂, 動作上完全擺唔到!
純係企定定都唔錯

我自己就買咗marvel select嗰隻,雕功、武器舊化我都滿意,但就無憤怒樣。
果然唔錯,,
不過有時心諗,點解武器條手柄能頂到hulk既臂力而唔斷。。。

如果孩佬唔掂就唔會一早斷貨!{:1_203:}
Mcfarlane 發表於 13-5-2018 05:31 PM
如果孩佬唔掂就唔會一早斷貨!

就因為平啊

孩記同SHF同價你會買邊隻?

其實孩記老翻仲平,你會話造得靚過正版孩記嗎?

上面師兄都有講,武器彎的,而且冇可換表情,冇可換手,冇高可動,冇高QC,冇高上色

只能說孩記夠平,性價比高

我相信冇人會覺得同樣係籃球鞋,李靈會靚過NIKE掛
師兄靚相

認同依隻係暫時最靚Ragnarok Hulk,但嚟緊隻ONE-12嘅Ragnarok Hulk應該更靚,仲要平幾舊,依隻SHF真係幾貴吓

題外話,見師兄好多正嘅玩具POST,睇得出真係真心愛玩具,以前我說話太過火幼稚了,對不起
Mcfarlane 發表於 13-5-2018 05:31 PM
如果孩佬唔掂就唔會一早斷貨!

真唔知定扮架?
孩佬銷售方式ㄧ向都係要set入, 貨量又小, 想唔斷貨, 想單入唔食炒價, 99%冇可能, 想唔斷貨都唔得啦!
之前都貪平買隻hulkbuster, 點知同shf果集HB完全是兩個級數, 無得比,
要貪平(如果唔诜食炒貨),可以玩下孩佬, 炒货就唔好諗,
hellobaby 發表於 13-5-2018 06:17 PM
師兄靚相

認同依隻係暫時最靚Ragnarok Hulk,但嚟緊隻ONE-12嘅Ragnarok Hulk應該更靚,仲要平幾舊,依隻SHF真 ...

以前說過什麼??

ANYWAY, 多謝讚賞, 小弟只係重視可動性, 關節緊及外觀平均的普通玩具迷, 沒什麼特別!!

由3.75"玩到6",近年已偏向玩SHF多於其他品牌, 可能SHF不是大家杯茶, 沒細節, 缺配件太貴之類!

但是仍`最合乎小弟的 "可動性, 關節緊及外觀平均" 等要求!!
hellobaby 發表於 13-5-2018 06:00 PM
就因為平啊

孩記同SHF同價你會買邊隻?

無論點,你有句講得對,"我相信冇人會覺得同樣係籃球鞋,李靈會靚過NIKE" {:1_203:}