Toysdaily 玩具日報

查看: 10586|回復: 27

PS3減價...

[新聞]新力遊戲機準備減價 (明報) 06月 16日 星期六 08:15PM

日本新力遊機機PS3的銷量,落後對手任天堂的Wii,逼使新力準備減價應戰。

任天堂的Wii,在五月在美國售出33萬8千部,是新力PS3的三倍,亦領先微軟的XBOX360。

PS3每部售價高達600美元,令銷量欠佳,又較對手Wii的250美元貴超過一倍,同系的PS2的銷量都比PS3多超過一倍。

新力集團主席兼行政總裁斯特林格表示,正積極考慮將PS3減價。市場估計,新力聖誕節前,會減價100美元。

===分隔線===

起碼減至二千五左右才算是合理水平,不然現在市場價二千左右的wii,它一減價迎戰,sony可以把ps3留下給自己玩的了
如果真係減1/6....即係20GB會係$2650,60GB係$3150...
咁既價真係好抵,減價係遲早的事,不過早買早玩....

有興趣的朋友唔好錯過忍者龍劍傳、Lair、Folks Soul、卡game、MGS4、DMC.............
仲有高達無雙、RR7等舊少少的game....

差幾百蚊等多半年....見人見智...
而且同PS2一樣,會有唔同的系數.....分別唔知今次大唔大。

good luck
原文章由 Jimy 於 17-6-2007 04:31 發表
如果真係減1/6....即係20GB會係$2650,60GB係$3150...
咁既價真係好抵,減價係遲早的事,不過早買早玩....

有興趣的朋友唔好錯過忍者龍劍傳、Lair、Folks Soul、卡game、MGS4、DMC.............
仲有高達無雙 ...

完全同意大大講法.....!
講真,以ps3既機能,3XXX真係唔算貴....

只不過佢係歷史以來價錢最高或比起wii,360貴咁解=.=

有好多人3,4千買部mobile phone都無話貴啦.........

我話係d game貴就真@@

不過降價都係好事黎,我買個陣可以買多隻game~~~~^^
I also don't think its expensive at all for what you are getting!
你減, 人地又跟住減, 無也好處, 短期嚟講可能會有的用, 銷量增加, 但係又芾出一個問題就係虧損情況會更加嚴重, 宜家已經賣一部蝕一部, 再係咁姐係叫一個大量出血既人奔跑一樣,
原文章由 wutoms 於 17-6-2007 19:49 發表
講真,以ps3既機能,3XXX真係唔算貴....

只不過佢係歷史以來價錢最高或比起wii,360貴咁解=.=

有好多人3,4千買部mobile phone都無話貴啦.........

我話係d game貴就真@@

不過降價都係好事黎,我買個陣可以 ...

totally agree,
一部電話3千幾蚊,用一兩年...
遊戲機,早買玩成6-7年,遲買都玩成3-4年喇....

i also want the game can cheaper......
大慨出BH4時就買機.
隻高達無雙好似雷聲大雨點小, 唔覺多話題
如果一d大作推出同時又減價既話,相信效果會好好多~~~~~

就算只減US$100,始終都係減左,如果有想玩既大作,d人一定會襯機入機~~~~~

而家最緊要都係要有獨佔大作支持...
原文章由 wutoms 於 20-6-2007 07:09 PM 發表
如果一d大作推出同時又減價既話,相信效果會好好多~~~~~

就算只減US$100,始終都係減左,如果有想玩既大作,d人一定會襯機入機~~~~~

而家最緊要都係要有獨佔大作支持...

if so, i will buy :*:*:*
其實我覺得除左減價,都要睇吓d遊戲陣容,我自己就覺得ps3冇乜games啱自己玩~~~:cool:
原文章由 黑色三連敗 於 21-6-2007 03:22 PM 發表
其實我覺得除左減價,都要睇吓d遊戲陣容,我自己就覺得ps3冇乜games啱自己玩~~~:cool:

咁又係啊,遊戲係最重要啊~~~~~

不過ps3而家出個d有少少都有興趣,而且之後一定會出新既gundam game,mh3,winning..........呢d我都好期待~~~~

自己唔知點解對360真係無乜興趣,如果360同ps3 d game全部一樣既話,我都係會諫ps3:!

一來一向都鐘情ps,二來我覺得BD有潛力d~~~
原文章由 wutoms 於 21-6-2007 23:47 發表

咁又係啊,遊戲係最重要啊~~~~~

不過ps3而家出個d有少少都有興趣,而且之後一定會出新既gundam game,mh3,winning..........呢d我都好期待~~~~

自己唔知點解對360真係無乜興趣,如果360同ps3 d game全部一 ...

認同將來的大作一定忍不了手...winning
所以我兩部都入晒,兩部機的獨家game都好正,必玩
:)早買早享受,遲買多折扣!!
頭像被屏蔽