Toysdaily 玩具日報

查看: 10526|回復: 3

[玩具報告] FT arcee簡評

細路時睇變形金剛卡通,尤其G1,一直是很少女性變形金剛的。Arcee可説是萬綠叢中一點紅。(當然在IDW中則話佢原來是由男性變性過來)可以說她是一個頗特別的存在。過往也曾有不少G1形象的arcee玩具(但原來第一代玩具冇出過arcee,只有概念圖),變形套路都大約是:前車殼放背脊,後車殻不是放臀部就會索性沒有,而用人形大脾做車尾。結果就是始終和卡通造型有點距離。後來見到FT話出,外形不論人形車形都叫做最似嗰隻,有啲心郁郁。不過經過老兵的經驗,諗住都係睇完玩評再講,甚至睇完玩評video都仍然十五十六。可惜身為「外貌協會」忠實會員,始終難抵女神的誘惑,結果仍是乖乖獻上金錢。
1)外形:

最高分的一環。尤其當車形有完整的車殻,但人形背面卻收到只有G1形象嗰兩個算好大的噴射器中!即使明知車殻係收喺裏面,都會奇怪點樣收到。

車形冇官方咁流線型,但卻符合卡通設定。

穿崩位主要在坐位(我接受到)和車頭底正前方(其實幾離譜,但事實你又真係好少喺呢個角度去睇⋯⋯),嗰個車底藏半個人頭係恐怖片格局。
人形頗有女性高瘦形象(vs官方的大媽外形),最讚的是雙手腕和掌形可擺出不少女性感覺的pose。

唯一是雖然五個面相,但除了那惡趣味面相之外其他的都是木口木面,唯有用那個稍為大眼睛的吧!另外上身側望就像UT禁閉一樣是明顯空洞穿崩的,有點奇怪,因為覺得呢個位應該可以設計到有嘢遮住。

2)變形:
扣分的一環。要承認變形複雜但卻不是扣分原因,畢竟如果像我一樣先看video才變其實步驟唔算難理解,(不要企圖齋靠說明書,因為即使我睇完video後都仍然睇唔明本説明書嘅步驟)扣分在某幾個步驟係靠膠的彈性膠頂膠硬過,尤其背包翻出/收埋車殻時要硬過條連接條。另外上身和重重的下身只靠一小舊黑色連接位相連,

雖然FT已經刻意整鬆嗰個位減少玩爛風險,但除非物料上支撐到,否則玩爛風險唔敢樂觀(我暫時變形來回各三次仍未爛,菩薩保佑),更甚者是變人形時下身扣實上身的步驟中似乎呢個位都是受壓位(因為扣位攞到好盡),而變形時軚盤上下移動亦會和呢舊黑色連接位膠頂膠,可説是四面楚歌⋯⋯其實變得唔安心和唔流暢才是真正扣分理由。(不過即使不幸真的斷腰,人形車形仍然維持到,只是變形時多了一個合體步驟⋯⋯)

3)可動:
冇腰!冇腰!冇腰!不過除此以外可動算高。跪地、W坐冇問題。

雖然冇腰轉但多了左右彎腰。

特別一讃係比想像中易企穏好多!呢個角色設定是外形上重下輕腳板細,要企穩理論上唔易。但因為FT用料下身重,即使合實雙腿也可以企穩是我始料不及。如果主力玩人型擺pose會玩得幾暢快!

遺憾是車形時,可能我變形未到位,即使已經將前輪拉出,仍然會因為車底人頭掂地,左前輪差少少著不了地以致推車不能. (更正:多謝師兄羅書硯的指點,原來是因為連接人頭的連接條錯誤擺放,更正後可以順利推車了,多謝師兄指點!)

4)QC
塗裝不俗,關節鬆緊得宜,扣位尚算到位,雙手有扣位握槍穩陣,但始終下身較重又無格格關節,耐久度存疑。特別一提腰部黑色連接位置,我唔識分辨,但求神拜佛物質夠硬唔易爛。最後如果人形時背包有一個少少的扣位防止走位會更好。

總括的說,外形上人形車形都算滿意(我唔刻意望車底人頭的話),尤其車殼可以收埋哂我自己非常欣賞。喜歡玩人形擺pose的不會失望。不過如果喜歡變來變去的就未變啱你,唔係因為難變,係因為呢件玩具可能捱唔住陪唔到你一生一世。

呢隻其實已經出得唔錯,係腰轉唔到呢下真係敗北
貌似FT出得不錯
感覺是逼使官方出Mp的技倆我會等