Toysdaily 玩具日報

[分享討論] HG 1/144 GM Sniper

大家好,小弟終於完成今年第一件作品,今日拎上嚟俾大家恥笑一下。

GM Sniper, 因為對枝狙擊槍有愛(但係原來有成品賣), 再加上有陸戰味道,原本連舊模都想買,而家有新模就即刻二話不說 - 落訂。

素組加基本補色滲線 - 單調得過份既製品,真係對唔住PB特典既價錢 (而同又無色盒繪又無彩色說明書, 特典真係好搵笨)。

為咗有更重陸戰既味道,決定加迷彩,而呢個正係惡夢既開始...
我真係好好好好鍾意虎紋迷彩,但係坊間都只係見到數碼迷彩或者蜂巢迷彩既水貼賣。
冇,點算﹖
喺網上睇咗一輪迷彩既樣辦同教學之後,決定手繪迷彩,一筆一筆畫上去,YEAH (我當時真係好興奮囉)。

好,落手時間,搵個盾牌試一吓先。
先畫黑色,再畫深啡色,然後用淺啡色"菌邊"。
YEAH, 好靚!!
但係用咗3個鐘頭,好攰。

照辦煮碗,係本體上定黑色先,得閒再續 (又3個鐘...)。

之但係,喺森林入面既偽裝迷彩,係唔應該出現沙漠黃/啡色。
決定變招,改用淺綠色。
又開始"菌"邊既工作,頭、胸、背包又唔見咗3個鐘。
好似又幾好睇咁喎。

繼續,輪到雙手,又3個鐘。

睇到呢到,心水清既師兄們應該發覺已經用咗1X個鐘頭先上咗咁少部份,仲有咁多部份要上色,到底要攪到幾時呢﹖
頂唔順,諗吓點會容易D攪。
呢個問題都困擾咗我一排。
嗯,咁慢既原因係工序上先上黑色後再"菌"幼邊係一個超費心、超考手勢既難題,總之超難做,難到連筆都唔想拎起。
思考解決方案,次序改成先上粗淺綠色條紋後再上黑色條紋。
YEAH,咁即係要將原本上咗黑色既部份洗走晒佢, 之前D 時間原來係白花既 (!@#$%^&)。

繼續去圖。
呢一張相裏面會見到底褲位係洗乾淨咗再上色既時候 (睇真D,啲紋理係有唔同)。
大家亦到都見到對腳洗乾淨晒。
(註﹕用X20洗珐瑯油結果有D零件爆膠,FXXK!!)
新方法畫出嚟條紋比較粗,同上半身係見到有分別,不過算LA,好L攰,唔好咁挑剔 (又3個鐘)。

雙腳上色進行中 (1.5小時)

經過多晚斷續10幾個鐘既折磨後,終於為本體畫好條紋LA (淚)。

之但係,枝槍用成形色真係好肉酸,想懶D 唔攪都對唔住之前花既光陰。
好,頂硬上,上色。

我本人口味比較重,點都要做多少舊化,洗塗少不了。
注意﹕我係喺珐瑯油既條紋上再用深啡色珐瑯油混合白電油做洗塗...
魯莽既行為,但係換來唔錯既效果。

最後用海綿乾印期望加點上一D脫膝同鏽蝕效果。
脫漆--OK,鏽蝕--完全唔似樣(希望有師兄可以指點要點樣先繪製到迫真既鏽蝕效果)
上埋消光漆,完成,YEAH,恭喜恭喜,可喜可賀,唔駛爛尾~!!!!

最後把玩一下同埋留影 (唔識擺POSE,肉肉酸咁)

最後總結﹕
1. PB 特典好搵笨
2. 一個有家室既男人花咗接近30小時去完成一件作品成本好高
3. 個人對作品都尚算滿意
4. 渣古比吉姆有型得多

小弟在此獻醜,各師兄包涵。

這個手藝可以挑戰2D色了

我係你加多塊爛布披落去
神!
好手藝!!
nice camo. {:1_238:}
nkr 發表於 24-4-2018 07:18 PM
之但係,枝槍用成形色真係好肉酸,想懶D 唔攪都對唔住之前花既光陰。好,頂硬上,上色。

我本人口味比較重 ...

好有心機啊  

大讚
神手藝. 有心機又有愛
推~!

好有心機啊 !!!!!!!!!!!