Toysdaily 玩具日報

查看: 12464|回復: 5

[新番討論] 2018國家隊機械人作: [Darling in the Franxx]

哇...竟然無相關TOPIC... o左

70後的我在第15集前開POST吧

我都係見討論區多介紹急起直追UPDATE, 都OK既

有幾廿年機械人片資歷都好易睇出作品一大抄架喇, 但原來無損雅慶

作者都知道係抄, 固重點不是在於戰鬥上, 解謎是會令人有興趣看下去的非常重點

呢套睇落D人好卡通, 但實情都幾灰暗,

及出奇地文戲頗多(有幾集完全無打齋UP)但又唔會覺得唔好睇個喎
呢套野我重點想指出編劇功力是值得讚的

好多時, 好似我地呢D 70後左右的人, 雖然做過細路仔, 但依個年紀睇番中學時的點滴或想回以前那種青蔥戀愛價值觀都會覺得低能甚至作嘔

好自然都唔會有興趣睇針對現時中學生的戀愛故事, 或睇一兩野都覺得離地到支持唔住

呢套機械人作品其實講好多呢方面的描寫, 呀出奇地我又覺得做得接受之餘仲睇得有點開心的感覺個喎, 突然間個人仲覺得後生左添

制作組的拿捏點做得很好
呢套正野呀。打到飛起。
男女合體駕駛,五星體態女性機械人,都唔算係好抄。
至少未有很明顯的套路。
重點在於一開始就掉咗好多個迷出來,大家都睇佢點自圓期說
呢套野我才剛於昨晚一口氣睇晒最後5集 (因為中盤真係有D悶或拖了)

前半及後半的評價可以說是差天共地

我覺得後段係太過左抄右抄了, 不過都叫埋到個尾唔算爛喇(我知好多人都話好爛)

如果未睇過EVA, GUNBUSTER, 天元突破其中兩套的話, 我估呢類"新觀眾"的感覺會好得多

呢套國家隊的表現綜合來說絕對只係合格多少少, 應該說太高期望導致有落差囉, 但都叫做好睇過好多高達既
熱狗OO 發表於 2-8-2018 12:51 PM
呢套野我才剛於昨晚一口氣睇晒最後5集 (因為中盤真係有D悶或拖了)

前半及後半的評價可以說是差天共地

我就 斷斷續續 咁睇左幾集 ...
頭幾集既 感覺係 有 d 似 神魂合體 ...
但劇情有點悶 ... 搞到冇心機追 ...
:67: