Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: Gundam@EFSF

[玩具攝影] + 10 pics!!! 機甲創世紀【Lonely Soldier Boy~】Stick's Mospeada

馬仔 發表於 27-4-2018 09:30 AM
昨晚玩左個變形, 有以下問題:

1) 其實個說明書睇唔明, 上網睇人地變會更易明;

第五第六點: 我又唔覺可動係零, 只係要識得玩
手/ 大脾的連動甲, 可以調好多角度, 仲可以申長縮短

要擺 pose, 就咁扭來扭去梗係阻手阻腳, 因為可能角度唔啱, 應該鬆開手/ 大脾甲先, 扭好人型手腳, 再調返手/ 大脾甲去適當位置插返入去, 始終係一件玩具, 唔好諗住連動甲就係360度零死角點轉都得, 要做到 1:1 實物用合金 ball joint + 液壓管就可咁扭

如果腳部要做超誇張動作, 有人話可以鬆開大脾甲, 只放在旁邊做裝飾, 唔洗咁死板一定要插在腳上
仲有第三點, 應該係最易處理, 那個位好易拆出, 在突起粒"的", 滴少少膠水或者白膠漿, 乾後裝返上去, 應該即時緊晒; 我那隻係左邊鬆, 右邊又冇乜事, 但左邊用力少少壓一壓佢, 唔整佢亦唔會跌, 所以我暫時都冇理佢

我係用後面手柄磅住兩邊都ok嘅
wwwkcc 發表於 27-4-2018 10:54 AM

你未變完, 玻璃同標版位可以縮入去的

嗰個位上緊色等吹乾啫^^  發表於 27-4-2018 01:40 PM

師兄,你個表版張貼紙邊度有?
忽發奇想,唔知多年前買AOSHIMA版摸型張水貼唔知啱唔啱呢?{:1_215:}

我用A社啲貼紙自己砌個樣架咋,個板咁細自己DIY得啦~  發表於 27-4-2018 01:43 PM
acetaminopham 發表於 27-4-2018 11:59 AM
師兄,你個表版張貼紙邊度有?
忽發奇想,唔知多年前買AOSHIMA版摸型張水貼唔知啱唔啱呢? ...

Same scale?.........

3)用庶蓋膠紙貼住兩邊個圏再套返上去就得(如圖)

yes, same scale 1/12.

個標耙都無水印, 太差, 收人成千幾銀.........{:1_213:}
馬仔 發表於 2-5-2018 08:52 AM
個標耙都無水印, 太差, 收人成千幾銀.........

係啦~Figma啲車幾佰蚊都跟張水貼啦!就算好似A菜咁跟貼紙都好吖{:1_213:}

睇返OPENING, 就會忍唔住搵返張正確貼紙
https://www.1999.co.jp/10486823

http://noboland.web.fc2.com/mospeada.htm

http://yatteyaruze.blog104.fc2.com/blog-entry-171.html
redfish 發表於 2-5-2018 10:01 AM
睇返OPENING, 就會忍唔住搵返張正確貼紙
https://www.1999.co.jp/10486823

正呀師兄~借圖一用:64:

Lonely Soldier Boy~{:1_377:}

e盒老模搵到都唔平
要3魚幾:@

取走水貼模型就無得用:ice:

白騎士姬Saber 發表於 2-5-2018 11:53 AM

Lonely Soldier Boy~

e盒老模搵到都唔平

Scan 咗佢,益吓大家;
難得比例一樣

如果我有唔介意咁做  發表於 2-5-2018 05:47 PM
純白騎士姬Saber 發表於 2-5-2018 11:53 AM
Lonely Soldier Boy~

e盒老模搵到都唔平

17年11月先再版過,當時SSP賣120大元

噢。 我錯失良機了......  發表於 2-5-2018 06:48 PM
carousal 發表於 2-5-2018 04:50 PM
Scan 咗佢,益吓大家;
難得比例一樣

Cool! Send to us!.........