Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[分享討論] 劇場版「機動戰士 GUNDAM NT」

早兩日終於睇了, 故事其實幾感人, rita其實幾慘. 同埋都算是補充了unicorn之後發生的事. 少少不滿係我比較喜歡d "無咁先進, 真實d"的風格. 所以最後結尾我覺得比較誇張. 同埋未來d 高達係無"精神骨架", 唔知點樣駁落去? (就算是封印技術也不代表無人會再用)
jeffloh 發表於 13-2-2019 03:47 PM
早兩日終於睇了, 故事其實幾感人, rita其實幾慘. 同埋都算是補充了unicorn之後發生的事. 少少不滿係我比較 ...

我覺得可能受高達00影響, 佢將 GN DRIVE、意識共享及人類革新的慨念帶到入宇宙世紀, 所以結尾至變到超越真實系科技, 鳳凰飛離 SIDE 6時聯邦人員話佢飛到接近光速, 我笑左:x
stonekeung01 發表於 13-2-2019 10:41 PM
我覺得可能受高達00影響, 佢將 GN DRIVE、意識共享及人類革新的慨念帶到入宇宙世紀, 所以結尾至變到超越 ...

我自己接受到精神力量可以"physically"推開個衛星(馬沙之反擊最後那幕), 同埋轉化成能源俾3號機, 擋炮彈etc. 但真係接受唔到"time travel". 如果真係咁, 又點會封印個技術, 點都拎來先用啦. (最尾有少少福音戰士feel XD)

我理解係unicorn其實無解體, 而係被米妮瓦收埋了. 同埋見巴納吉去了幫米妮瓦, 唔通unicorn將來會變成自護的旗下?

jeffloh 發表於 14-2-2019 10:40 AM
我自己接受到精神力量可以"physically"推開個衛星(馬沙之反擊最後那幕), 同埋轉化成能源俾3號機, 擋炮彈e ...

留伏線俾 GUNDAM UC2         
我聽晚睇, 且看有多少毒男填滿個場
熱狗OO 發表於 14-2-2019 05:12 PM
我聽晚睇, 且看有多少毒男填滿個場

睇完!好好睇!
鍾意佢夠痴線!諗唔到導演可以把高達玩得咁盡!

好多幕溝左非uc系高達及其他機械人動畫,我肯定作者本身是機械人動畫迷!

好久沒有看動畫看得這麼高興!
熱狗OO 發表於 16-2-2019 01:18 AM
睇完!好好睇!
鍾意佢夠痴線!諗唔到導演可以把高達玩得咁盡!

入場前知道係福井晴敏編寫故事, 睇過高達UC都唔抱期望好睇, 以為又係FANS向的模型玩具廣告雜誌, 睇完後估唔到又幾好睇, 唔似福井的故事:x
stonekeung01 發表於 17-2-2019 01:03 AM
入場前知道係福井晴敏編寫故事, 睇過高達UC都唔抱期望好睇, 以為又係FANS向的模型玩具廣告雜誌, 睇完後估 ...

講真呢套野不直應該有限, hea畫畫面超多, 兼用卡又多, 音樂都係兼用卡;

看回當日由發佈至公映的時間甚短, 當時心想都係燒耗fans情懷的臨時拉夫之作

惟出來效果是大幅超越預期; d兼用元素絕不突兀, 執導的fans情懷用得好

好多幕我係開心到笑左出黎 (心諗咁都得, 你又幾抵死喎)

主線根本就係EVA嘛, 但我起碼見到高達00同天元突破先, 真係笑死(但又幾鬼熱血)

個自護癲佬與其說是馬沙的錯品, 我覺得會是火影忍者的寫輪眼家族的後代吧! {:1_374:}

不知仲有無其他動畫作品溝左落去;

我覺得如果有超級機械人大戰的動畫版, 當應就是如此了
就快睇,睇下係咪真係咁好睇先!!
Lau 發表於 18-2-2019 10:25 AM
就快睇,睇下係咪真係咁好睇先!!

呢套野如果你睇過十套以上的高達而唔睇的話, 絕對是作為高達迷的原罪
未入場前我都有睇youtube版頭23分鐘, 以為無咩

怎知從第24分鐘開始基本上每十分鐘都有驚喜的超展開, 上面已劇透了些, 真的不能再劇透了
「機動戰士 GUNDAM NT」日版 Blu-ray / DVD 5月24日發售
Blu-ray豪華版(Blu-ray+4K HD)【価格】12,800円(税抜)
Blu-ray特裝限定版【価格】9,800円(税抜)
Blu-ray通常版【価格】7,800円(税抜)
DVD【価格】6,800円(税抜)
173分[本編BD:約95分(本編約89分+映像特典約6分)+特典BD:約78分]
日本語・英語音声収録 / 日本語・英語・仏語・韓国語・タイ語・中国語繁体字(台湾・香港)・中国語簡体字字幕付(ON・OFF可能)
特裝版與豪華版特典:FW GUNDAM CONVERGE 「NARRATIVE GUNDAM B裝備」Pearl Metallic Ver.

http://gundam-nt.net/bddvd/

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
嘩, 成千銀一隻blu ray :69:
漫畫「機動戰士 GUNDAM NT」最新連載,NARRATIVE GUNDAM A裝備登場

機動戰士 GUNDAM NT MECHANICAL ARCHIVES

明貴美加 MS少女

本帖子中包含更多資源

x
日版漫畫單行本第一卷封面, 3月23日發售

本帖子中包含更多資源

x
機設追加:
SILVER BULLET SUPPRESSOR
UNICORN GUNDAM 3號機 PHENEX (DESTROY MODE)
核戰機
http://gundam-nt.net/mechanical/

本帖子中包含更多資源

x