Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] [讓我們發動世界的革命] Figma:雨宮蓮

點擊及按讚以支持本文:http://lmc1986.pixnet.net/blog/post/462794624

今季新番<P5A>已經整裝待發, 挾著原著遊戲是2017年年度最佳PG之名, 幾乎內定今季霸權。我本人不太喜歡P5那種太過中二病而且主角群不夠P4討喜的風格... 我承認有其偉大之處, 玩法與美術風格都是犀利而強力, 但他的偉大之處不是我想要的感覺, 但或者終有一日我會完成他的。遊戲中段感想:http://lmc1986.pixnet.net/blog/post/460031135
P5的主角雨宮蓮, 負責人設的副島成記擺脫了P4的柔和風格, 將中二及華麗發揮到極致, 相當銳利而危險, 但同樣地, 這種銳利及危險不是想要的感覺...

- 基本包括。

- 一層收納及極少的配件。

- 正面看身型比例有點奇怪...

- 動起來還是可以有型的。

- 面相分普通, 微笑及奸笑三種, 造功一流。

- 遊戲中其中一件頗重要的武器--槍械。

- 普攻時出現的匕首。

- 潛行偷襲成功會搶下敵人的面具, 從而奪得先攻機會, 算是將P4的系統再深化華麗化。

- P5的吉祥物摩爾加納以不可動的配件出現。

總結:
這輯是我玩figma史上最沒靈感的一輯相, 我想P5真的不適合我。
唔係P3 呀,鎗指頭會死的 XD

無事既, 玩具槍黎遮~  發表於 11-4-2018 08:50 PM
P5型係型, 但係成隻game玩落都係唔夠P4咁..
唔識點講, 例如無左一種「係果個地方生活」既感覺。

不過玩具黎睇, 今次呢隻figma係出得幾好。
可能有個面具既關係, 面相問題得以解決。
配件雖然少(我當初期望過特典係火炎面具, 結果係摩納閃閃眼), 又無左支手杖,
但係有成隻摩納付送埋, 都可以接受。
Good Pose :handshake: