Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 解鈴還需繫鈴人,多年心結終於解開

{:1_232:}

HI,又同大家見面,今次要分享既係 HI METAL R WALKER MACHICE XABUNGLE TYPE,港釋「戰鬥機械」

雖然都出左一日子了,但好物分享無話早定遲,一齊黎睇睇啦

開箱睇下有咩先

一眼睇哂,但相對笨大自家出的超合金魂版,配件係小左 D 既

(日報有做過詳細報告,請大家過去睇睇http://www.toysdaily.com/04topic/soc/content_soc_gx28.htm)

不過,HI METAL 版卻好上百倍呢,點解,留番後記先同大家講,繼續

XABUNGLE 是由一架戰車及一架戰機合體而成

兩機體在未合體機械人前,還可各自變換型態以應變戰場需要

到重頭戲,機械人型態

加上配件,一副戰鬥格

有時真的不得不佩服笨大的設計師們,機械人既可動度無因為兩機合體後而受到影響,所以很容易就擺到有型又有款甫士

今次又玩完嘞,拜拜

後記:

故事時間又到嘞,埋黎嘞喂

話說早兩年,係 FB 一個買賣群組,見到有師兄放售超合金魂版「沙賓鳩」,價錢亦合理,雖然細個無睇過於卡通,但在藍色情意結下二話不說就寫左個「要」字啦

約好交收,睇過外盒無問題,攞出黎 CHECK 過齊件就開開心心返屋企

之後故事就當然如大家所料,梗係出左事啦

出事既地方係機械人右臂連接車轆嗰個灰膠位,竟然係斷左既

咁大鑊既野,梗係搵番賣家啦,不過結果都係同一般受騙故仔一樣,賣家扮哂負責任,之後就不了了之

心諗無辦法啦,人地唔理自己理,既然都買左,只係一個位有問題,自己落手攪番掂佢

但原來好難修復,有玩過既師兄都知嗰個位係受力位黎,要黎扣實個車轆,用 AA 膠唔得、加銅支又唔得,結果當然係整唔番啦

無左嗰轆,完全無哂癮,玩都無玩過之下,盒野就俾我封印左,亦由那時起,成為左我一個心結

之後每一次見到合金魂版出現係任何地方,個心就有點戚戚然

好彩笨大唔知痴左邊條線,公佈會以 hi metal 條 line 重新設計及決定推出「沙賓鳩」,我的心結才能解開

總之神又係笨大,鬼又係笨大啦

如果佢地早在超合金魂版設計時就發現何其幼既手臀上既窿根本就唔夠力承受玩家既長期抽抽插插,咁就唔會令我糾結左咁多年啦

發洩完畢,下次再同各位再吹水,再見

P.S. :已入手既師兄,提議大家幫佢滲下線又或用筆劃下線,睇落無咁膠之餘,成隻野都會醒目好多架

呢隻我自己都幾鍾意,依家做特價更加抵玩,記得個次玩變形個時肚個金屬連接位非常緊,變形轉動時幾困難,好驚整爛……

Ben兄出呢個post:D

假期前夕行米青總部見到已經15/16:time:

自己當年有入GX-28 & GX-35,不過GX-28唔記得甩手還是腳部

That's good pal support.

多謝 Vince 兄賜精,亦多謝 3 位老友記支持
我都係無入合金魂, 自己唔多愛呢套卡通, 所以佢當日過千價錢, 完全無想過買佢, 再跌我都不為所動, 但最後而家個價我都忍唔住入左, 佢呢隻可動一流, 同樓主講一樣, 合左體都好可動, 最不滿是輪軚不能轉動, 但合金魂是可動, 有些少不完美, 而且水口十分之多, 唔知是否與跌價有關或是定價太高.
笨大D定價有時開得太高嚇怕玩家,太陽之牙出完烏蠅頭就玩完……

講到水口問題, 不得不提我買個隻.....

可能只係個別例子.... {:1_240:}

其實成隻野本身已經好靚, 最重要係佢比合金魂大, 起碼去到自己想要既size, 相對合金魂實在太細了...

我同師兄都有類似經歷!隻GX-28應該係合金魂最脆弱嘅一隻。當年一開盒,攞佢上手,耳仔邊條天線自動斷開,冇耐手臂關節出現裂紋......