Toysdaily 玩具日報

查看: 11100|回復: 13

[個人收藏] Bandai Robot魂 悍戰太平洋2 Figure (多圖)

今日終於睇咗悍戰太平洋2,基本上個人覺得套電影係精彩嘅,不過自己始終係對第一集嘅機體設定比較鍾意,第2集始終覺得比較日本化,同埋可能因為咁今集劇情關係,機體冇特別分開國家,所以冇每一隻有某個國家嘅特色,而今次好奇怪,Neca今次竟然冇買版權出figure,反而竟然畀bandai買咗嚟出,而且仲叫做出齊主要角色,亦唔知點解bandai呢一系列嘅robot魂定價好大眾化,而今次由bandai出可動方面肯定唔係美系figure公司可以相比,但如果計外觀嘅完成度,我反而覺得第一集neca出嘅figure感覺靚啲,Bandai呢一個robot魂系列表面表現得好膠下,而整個系列主角機係零舍唔同,比起其他嗰幾隻超班好多,而且仲特別平,極值得買一隻嚟玩,而其他嗰啲雖然比主角貴,不過個價錢其實亦都非常合理,今日既然睇完電影情緒高漲就幫套figure影番輯相。

NECA嘅環太響當年曾被評為該品牌年度最差系列,故而第二部吾再俾傳奇選為合作商。
萬代僅系攞到有限版權,雖然玩具能夠響美國上市(所以呢批蘿蔔魂有美玩常見嘅掛卡盒),但環二嘅美系玩具美洲區系批咗俾DST(略大於NECA七寸,品質一擔擔)。
為咗搶前期,萬代響PV1前就進行蘿蔔魂環太的宣發,導致好多機體設定(傳奇影業保密協定)未齊就開模,導致細節不足——成色甚至比HG版模型仲要少。

原來背後嘅故事係咁樣,多謝你講出嚟,不過我自己個人又唔覺得Neca上次套figure出得好差,好似睇影出嚟嘅相外觀我覺得佢比bandai好,而且美國設計由美國公司出返我覺得佢比較拿捏到嗰種味道,如果唔係diamond select出得好遲,又唔肯定齊唔齊款及香港有冇得訂,我都未必會選擇買 bandai,不過佢調低咗價格我覺得其實都算係不錯嘅選擇!
第二集無睇:昨晚才在電視看第一集,對那個4手有深印象

今次笨大出,便價行先
第一集故事同neca嘅玩具都重重機器真實感。

第二集故事同笨大硬銷R魂/HG模型,都大大陣膠味⋯⋯

但最神奇係笨大拎到第一集版權出超合金!?呢隻最吸引!
可惜第一集得neca出過
如果第一集機甲出R魂就好啦
覺得Bandai造得好過Neca, 可動性強又有線條美,帶點新世紀福音戰士感覺。{:1_377:}
我比較中意NECA出品,有少少粗糙感覺,好正
不過第二集既HG模型都好detail,都唔錯,係細左少少
至於Robot魂,實在太膠了,買唔落手
天涯孤客 發表於 3-4-2018 02:57 PM
我比較中意NECA出品,有少少粗糙感覺,好正
不過第二集既HG模型都好detail,都唔錯,係細左少少
至於Robot ...

老美好多人買玩具真係有個style 係d 玩具越粗糙就越正
NECA仲膠.....
shoi1228 發表於 4-4-2018 07:22 PM
NECA仲膠.....

自己兩種都有,如果個人覺得膠嘅感覺robot魂係比較勁,尤其是雙刃雅典娜嗰隻橙色其實真係有啲難頂
ScarletSpider 發表於 10-4-2018 02:32 PM
自己兩種都有,如果個人覺得膠嘅感覺robot魂係比較勁,尤其是雙刃雅典娜嗰隻橙色其實真係有啲難頂 ...

可能neca舊化左
但robot魂點都cp值高d
不計可動性,我覺得neca靚過bandai