Toysdaily 玩具日報

查看: 14578|回復: 24

[個人收藏] 千蚊揀 真三一 ---- 最好...不過....

說起來,原來真三一玩具已不算少,
而都有一個共通點:靚仔唔好玩-----
外型通常不錯,但因為關節位置特別,所以玩具都難擺pose。

簡單粗糙如山口式,玩上手,你會發現髖位插樁因為傾斜插入,
很難扭出你想要的角度。
同一位置,新世紀合金基本上是放棄了;而SR 合金就重新詮釋,算可以應付;至於Fewture 合金?蒜狗數啦。
所以入手前,我都會有心理準備。玩上手,千記都係難玩,但至少比想象中好。

先講擺 pose,關節夠,所以很多大開合的動作都夠應付,
但不能像帝王般一扭到位,玩家要有耐性。慢慢調節。
一些細緻動作就未能應付,如果期待可有帝王萬能俠肩膀拔劍pose的表現,就難免失望。
我今次相片不多,大家可以參考 TD 其他師兄的 post。

當體積增大,千記玩具關節就會開始出現問題,時鬆時緊,而通常都係「緊」比較多。
我今次情況,入手後手上臂關節、髖關節都好緊,但係我又唔敢大力,玩得好驚。
而關節位置亦衰。例如手上臂關節,竟然設在「金色圈」之下,當你要扭動,
你會發現很容易要用前臂借力,對三一的手肘做成負擔。

玩法方面,帝王有三把劍、飛拳(另加可分體支架)、並一堆豐富效果件。
真三一....三一光線係一塊薄薄的換件,武器鎌刀/大斧冇乜驚喜。明顯比下去了。

至於三一翼,細隻之餘,亦插唔穩,失敗。

評價來自比較。
的確係目前最全面o既真三一玩具,
嗯.....話分兩頭。
假設帝王有一百分,呢隻最多只有七十。

貼一貼其他東東,大家作個比較:

魔術師大post,一定要留言

關節同設計應該冇問題,問題係冇上色,同原本個辦有出入
謝謝分享,尤其這手上臂的關節真的設計的不太好,很難扭轉,手指無法借力,每次一扭,結果連下支手臂都會掉下來
乜都玩過晒,絕對中肯~{:1_377:}
追風 發表於 20-3-2018 03:30 PM
謝謝分享,尤其這手上臂的關節真的設計的不太好,很難扭轉,手指無法借力,每次一扭,結果連下支手臂都會掉 ...

我嗰隻又完全無呢個問題喎!
在一片負評之下入手呢隻千記真三一⋯⋯親自擺上手把玩一輪後,我又so far  滿意呢個合金, 或者以齋擺pose計,我認為佢係眾廠之冠啦! :36:
最近這兩隻比較爭議的玩具我都買了
zero真的做得不錯,整個有點把mb系列給比下去的感覺
但是千值真三一還是讓我驚喜點...
說真的,膠感什麼的...真的沒那麼嚴重吧....
當然是比帝皇萬能俠來的膠
可是金屬量說真的就是比帝皇也少,
但分色還是很明顯有處理,也沒有水口....
而且我覺得帝皇的肚子那邊的腰關節在外觀上設計有些失敗(中間有裂痕)
相比整體設計感我覺得真三一成熟多了...
這年紀能玩到這麼成熟的真三一...我都覺得以前買的真三一能丟光了..{:1_204:}最重要的是這玩具好保養...
完全沒有什麼褪色疑慮..

紅色件的發色會膠正常,不過亮光塗裝大概也差不多.另外這隻的腳踝沒有再特意設計下,導致左右可動都被限制,擺大動下無法好好接地,算是相當可惜的...  發表於 20-3-2018 09:01 PM
本來見到個身諗住九衝,仲乜懶有創意改人個大斧,即時無哂興趣
lydiamomo0903 發表於 20-3-2018 08:52 PM
最近這兩隻比較爭議的玩具我都買了
zero真的做得不錯,整個有點把mb系列給比下去的感覺
但是千值真三一還是 ...

昨晚望真隻紅蓮螺嚴,那隻紅色是有處理的,半光澤,我用膠袋入起放出來展示,至今完好,這是貨不對辦嘛!我買了未拆,可能等新版放舊版。
師兄尾四嗰隻咩黎,邊個牌子既黑三一

山口式 黑真三一  發表於 21-3-2018 10:12 AM

講到千記三一上色,
有人擔心如果全上色會易花易退色。

講到原膠色,我覺得「接受到」係一回事,
能否「滿意」是另一回事。

Lawchee 兄講得好,我隻天元、鐵巨神正常玩一輪,
擺足幾年,依家一樣冇問題。靚到o拍o拍聲。
親愛的 Hot toys ,前期產品很快會退色,後期暫時良好(時晨未到?)
而孝子 Bandai ,明明做到,但係大部份時間堅持唔 L 上色。

我唔知生產有幾難,
我剩係知道有人做到,有人做唔到。
作為消費者,我會對肯努力o既產品加分。

buzz 發表於 20-3-2018 07:29 PM
在一片負評之下入手呢隻千記真三一⋯⋯親自擺上手把玩一輪後,我又so far  滿意呢個合金, 或者以齋擺pose ...

I agree. I don't mind the painting thing that much. In terms of design and posing, this version is the best. I used to put the Aoshima Miracle House version at the same place, and this one looks lot better.

I do have a bit of an issue with how the axe is designed (though the scythe is fine), and i display the figure without it.

My wish is to have a nice shin getter 2 and 3 figures. I do display the Aoshima shin getter 2 right next to this one.
靚相!難得魔術兄又放毒!我睇返隻真三一佢D膠部份有上紅色,部份冇上油的膠有噴消光,部份膠有上光油,我覺得咁樣可以在實物上製造出層次感來,成品出來當然唔會成隻令立立,但感覺一定唔係齋拍模型個種膠色!影相唔覺但實物FEEL到,我唔知消光同光油同紅油響生產價格上差幾遠,可能千值應該事前在生產BLOG上交代一下就可減少誤會,我覺得呢個係公司的公關問題。
wiswis 發表於 21-3-2018 12:36 PM
靚相!難得魔術兄又放毒!我睇返隻真三一佢D膠部份有上紅色,部份冇上油的膠有噴消光,部份膠有上光油,我 ...

有熟悉玩具生產既朋友指照返樣板黎上色既成本其實唔會好高

用原色其實好麻煩,如模具、生產過程產生瑕疵就好明顯
反而有上色就可以遮蓋到表面既瑕疵

只鐵巨神/ 基甲界靚到呢 ........

今日米青盒個上手, 看了又看, 之後放低 ....2把武器真係好少家, 唔得霸氣