Toysdaily 玩具日報

[分享討論] Popy 黃金戰士 超合金 的疑問....

請問各位大大,是否可以告知原裝 1981 Popy 黃金戰士 GB-38 望遠鏡 / 偵察 戰士 究竟有多少版本?因為有看到外盒是印有銀色 / 金色 的 望遠鏡戰士,又有一款外盒左下角印有 「特別限定」字樣....而特別限定是銀色或是金色? 謝謝幫忙解答。
以我所知就係出左你講既 3 個版本,分別係
TV 設定既 銀色版

之後就推出左 金色版,但包裝盒就用返 銀色版 既盒,再加張貼紙。

再之後就改埋盒,而個盒到加左個 G 字。就係 金色版,封面 都係 金色 偵察戰士 既版本。
謝謝你,明白了。但其實第二個金色 同第三個金色的偵察戰士 內件是否完全一樣?只是外盒包裝不同?
kinnikuman 發表於 12-3-2018 04:56 PM
謝謝你,明白了。但其實第二個金色 同第三個金色的偵察戰士 內件是否完全一樣?只是外盒包裝不同? ...

更正返,TV 原色應該係 銀色。

我就搵唔到 2 個 金色版 除左盒之外,有咩唔同 law。{:1_222:}
明白了。謝謝。因為想收藏返,怕攪錯咗。因為之喺D懷舊玩具店見過有限定貼紙外盒,但內裏又喺銀色版本,所以有D亂。
反而洪興版本最接近動畫造型,全隻包括手腳都係鍍銀。
透鏡戰士{:1_221:}