Toysdaily 玩具日報

查看: 11077|回復: 28

[個人收藏] ~~ 輝光合身! ~~ 元祖SD機甲神

前言:小弟只係齋啪,用下Gundam Marker補補色之人.

細路仔時機甲神,砌過,玩過,擁有過.可惜並無好好珍惜.
上年見佢地會有renew版,於是拿拿聲去訂.諗住回憶下那些年,結果砌嘅過程真係好"那些年",舊款分件無咁完善要用貼紙係無辦法,但以笨大e家嘅分件技術今次盒模型應該可以再好d.而且d貼紙又唔好貼,有d位貼完會甩返出嚟.可能小弟手殘.  
咁多年後嘅今日所有嘅機體都增加了適當嘅關節去增加可動性.但唔知點解全部關節都用哂ABS而唔係用以前果d軟膠?係唔係會實淨d?唔多似囉.大合體後,整隻手臂舉起後會慢慢the,印象中舊款好似唔會the.
結論係:分件再多d,唔使咁多貼紙.關節改回以前果d軟膠,繼續騎士系.我會好樂意科水.

傷眼見諒  :64:

大波地

頭可轉,可動眼.

手掌有關節,手指可動(唔係全可動)

腳都加了關節

手手

全體都有加手臂關節

只有手機甲神有加腳關節

腳腳

係唔鐘意佢變左橙色

獨立一盒所以最完善

合照

輝光合身!!!

睇唔倒圖...

e家睇唔睇到?
我用iPhone firefox 同電腦都睇到.
Gundam6j 發表於 4-3-2018 01:39 PM
e家睇唔睇到?
我用iPhone firefox 同電腦都睇到.

現在睇倒!!

我都係用 Firefox 睇的!!
nice report~~~~~~~~~~
支持~我都買左
另外買埋兩隻大手, 都幾夾
我上網睇完報告, 先知佢變型同當年元祖差好多, 如果晨早知會入番一SET.
馬仔 發表於 5-3-2018 10:31 AM
我上網睇完報告, 先知佢變型同當年元祖差好多, 如果晨早知會入番一SET.

真係幾大分別(不過新版無左坦克車), 不過我同意樓主講, 有D位可以做得多D分色
以家要追都唔平
Happy_treefd 發表於 5-3-2018 10:39 AM
真係幾大分別(不過新版無左坦克車), 不過我同意樓主講, 有D位可以做得多D分色
以家要追都唔平
...

坦克車呢個設定係原設定係舊元祖後加的gimmick呢? 總係覺得合體後有嘢要拆出來有啲奇怪 (唔計舊元祖當年因技術所限要核心機拆手)... Anyway, 魂限嘢响來要後追都要好大代價, 係早排見到有人平放過 (相信係因為無預計到盒嘢咁大隻先割愛), 不過笨大又係, 都賣到咁貴但分件又差少少, 仲要唔少位有偷膠...
k_dash 發表於 5-3-2018 10:50 AM
坦克車呢個設定係原設定係舊元祖後加的gimmick呢? 總係覺得合體後有嘢要拆出來有啲奇怪 (唔計舊元祖當年 ...

應該係舊設定需要而黎, 純粹覺得好搞笑

唔知佢會唔會出埋其他配件好似戰車同埋隻翼
Happy_treefd 發表於 5-3-2018 01:04 PM
應該係舊設定需要而黎, 純粹覺得好搞笑

唔知佢會唔會出埋其他配件好似戰車同埋隻翼 ...

機甲戰車, 我諗就算肯出都會好似當年咁唔可以合上超機甲神度, 第七機甲神情況一樣, 睇依家隻超機甲神唔似仲留有後著再合上去...
Happy_treefd 發表於 5-3-2018 09:58 AM
支持~我都買左
另外買埋兩隻大手, 都幾夾

多謝支持.不過整體都係美中不足.
馬仔 發表於 5-3-2018 10:31 AM

完全為了細路回憶,所以當時完全無特別去想會同舊版有幾大分別.
k_dash 發表於 5-3-2018 05:36 PM
機甲戰車, 我諗就算肯出都會好似當年咁唔可以合上超機甲神度, 第七機甲神情況一樣, 睇依家隻超機甲神唔似 ...

師兄指呢隻?我見好似改少少就出得.

Thanks support.